eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Lampedusa, 2023. szeptember 19.Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az előző évhez képest megkétszereződött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Migránstáborokat nyit Albániában Olaszország, de ez csak tüneti kezelés

A kormányok közötti megállapodás értelmében Albánia migránstáborokat építhet idén, melyeket az olasz állam üzemeltetne. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy ez az intézkedés nem oldja meg az összes Olaszországra nehezedő problémát. Mindeközben pedig a britek változatlanul Ruandába telepítenék át az illegálisan érkező menedékkérőket, igaz, érdemi előrelépés még nem történt az ügyben.

Az olasz kormány táborokat tartana fenn illegális migránsok számára Albániában, amelyek a tervek szerint olasz fennhatóság alatt állnának. Az intézkedéssel kapcsolatos törvénytervezetet az olasz képviselőház alsó- és felsőháza, valamint az albán parlament is jóváhagyta.

Párducz Árpád az InfoRádióban elmondta: gyakorlatilag Olaszország „exportálja a saját menekültügyi eljárását” Albániába, ahol a felek közötti megállapodás értelmében két külön befogadóközpontot hoznak létre. Az egyik táborba azok juthatnak majd be, akik igazoltan menedékjogban részesülhetnek, a másikat pedig azok számára fogják fenntartani, akik arra várnak, hogy hazaszállítsák őket a különböző kiindulási vagy származási országukba.

Az albániai befogadóközpontokban egyszerre háromezren tartózkodhatnak majd – évente pedig összesen 36 ezren.

A Migrációkutató Intézet junior kutatója ugyanakkor megjegyezte: ez a megállapodás nem oldja meg az összes Olaszországra nehezedő problémát a migrációval kapcsolatban. Emlékeztetett, hogy tavaly csaknem 158 ezer bevándorló érkezett az országba, és a most meghatározott kritériumok alapján csak az egynegyedük kerülhetett volna ezekbe az albániai táborokba.

Konkrét és részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy pontosan kiket lehet majd átszállítani ezekbe a létesítményekbe. Az egyik fontos kitétel, hogy csak a nemzetközi vizeken kimentett emberek esetében léphet életbe a táborban való elhelyezés.

Továbbra is Ruandában látja a megoldást a brit kormány

Mindeközben a brit kormány törvényben rögzítené, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország lehessen a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők számára. Párducz Árpád ezzel kapcsolatban elmondta: a ruandai biztonsági helyzetet, valamint a menekültügyi eljárás pártatlanságát illetően mind a Lordok Házában, mind a brit legfelsőbb bíróságon komoly kritikákat fogalmaztak meg korábban. Mint ahogy az olasz–albán megállapodást, a ruandai áttelepítés ötletét is több nemzetközi szervezet bírálja. Utóbbi esetében

messzebb van még a törvénytervezet esetleges elfogadása, ugyanis visszakerült a megvitatása a Lordok Házába.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor indulhatnak az első repülőgépek Nagy-Britanniából Ruandába. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) becslése szerint az illegális migrációról szóló törvény tavaly júliusi elfogadása óta mintegy húszezren érkezhettek Ruandából Nagy-Britanniába szabályozatlan körülmények között, és a jogszabály az ő esetükben már kizárja a menedékjogi folyamodvány nagy-britanniai benyújtását.

Az IPPR közölte: az érintettek ruandai áttelepítési programja a különböző hozzájárulási költségek miatt még abban az elméleti esetben is 1,1 milliárd fontjába (507 milliárd forint) kerülne a brit kormánynak, ha az áttelepített menedékkérők mindegyike érkezése után azonnal elhagyja a közép-afrikai országot. Ha a Nagy-Britanniából áttelepített összes menedékkérő mindegyike legalább öt évig Ruandában marad, a ruandai kormánynak folyósítandó költségtérítések összege ebben az ötévi távlatban 3,9 milliárd fontra (1800 milliárd forintra) emelkedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×