eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Izraeli katonák Gázában. Forrás: X / Sioniste Judéen
Nyitókép: Forrás: X / Sioniste Judéen

Elemzés: beláthatatlan veszélyekkel fenyegetheti Izraelt a Hamász utáni időszak

Izrael a hetek óta tartó harcokkal sem tudta szétzúzni a szélsőséges iszlamisták fegyveres szervezetét. A háború még hosszú ideig folytatódhat.

Két célt jelölt meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amikor megindította a Hamász elleni hadjáratot. Az egyik a terrorszervezet teljes megsemmisítése, a másik az elrabolt 240 ember kiszabadítása volt. De eddig egyiket sem sikerült maradéktalanul elérnie – írja a Financial Times.

Bár a Hamásszal kötött megállapodás eredményeként számos túsz visszanyerhette szabadságát, az izraeli kormányfő sietett közölni, hogy ezzel nem ért véget a háború. A palesztin szervezet ugyan súlyos veszteségeket szenvedett, de messze van még a teljes megsemmisüléstől. Netanjahu harcias kijelentése főleg azoknak az izraeli szélsőjobboldali köröknek szólt, amelyek mereven elutasítják a szélsőséges iszlamistákkal való bármilyen egyezkedést.

Mivel a mostani tűzszünet után a háború folyik majd tovább, a londoni lap számba vette, mit is értek el eddig az izraeliek.

Hetekig tartó bombázások után elfoglalták a Gázai övezet északi felét, de ez több mint tízezer palesztin áldozatot követelt és lényegében romhalmazzá vált az egész terület. Elesett hetven izraeli katona is, viszont a Hamász 24 zászlóaljából mindössze 10-et sikerült felmorzsolni. "Ez a veszteség csak pár ezer fegyverest jelenthet, miközben egy legalább 25 ezer fős haderővel állunk szemben" – nyilatkozott az izraeli hadsereg (IDF) egyik magas rangú tisztje.

Izraeli katona a túszok képeivel. Forrás: X / Israel War Room
Izraeli katona Gázában a túszok képei előtt. Forrás: X / Israel War Room

Az inváziónak ugyanakkor kétségtelenül vannak eredményei is. Az eddig legnagyobb ezek közül az, hogy jelentős mértékben csökkent a Hamász rakétacsapásainak száma. "Míg a harcok első két hetében átlagosan minden négy-öt órában érte Izraelt támadás Gázából, most már csak alig négy-öt naponta, ez pedig nagy különbség" – mondta a londoni újságnak Zvika Haimovich, az izraeli légierő korábbi parancsnoka.

Az is siker, hogy az izraeliek felfedték a Hamász titkos alagútrendszerét. Mivel pedig már a Gázai övezeten belülről támadják a járatokat, sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a katonák robbanócsapdákkal vagy házilagos készítésű bombákkal találkoznak. A Hamász ugyanis nem számított arra, hogy az IDF a palesztin szervezet hátországából mér csapást a bunkerekre.

Eredménynek lehet tekinteni továbbá, hogy a háború egyelőre nem eszkalálódott.

A jelek szerint sem a Hamásznál sokkal erősebb Hezbollah, sem pedig a két szélsőséges szervezetet támogató Irán nem akar közvetlen konfrontációt Izraellel. Nem is lenne sok értelme, hiszen a zsidó állam hadserege sokkal ütőképesebb, az Egyesült Államok pedig a Közel-Keletre vezényelt két anyahajó köteléket, amelyek bármikor beavatkozhatnak a harcokba. Ilyen erőviszonyok mellett öngyilkosság lenne a Hamász megsegítése, bár azért a Hezbollah néhány erősen korlátozott méretű akcióval jelezte: a gázai terrorszervezet mellett áll.

Ezek ellenére Benjamin Netanjahu eredeti, kettős céljának elérése még nagyon messzinek tűnik. A túszok nagy része továbbra is a Hamász fogságában van és a szervezet fegyveres erejét sem sikerült megsemmisíteni. A Hamász harcosai közül sokan elmenekültek és most a Gázai övezet déli részén próbálják rendezni a soraikat. Ha az izraeliek valóban addig akarják folytatni a háborút, amíg teljesen meg nem semmisítik a szélsőséges iszlamista szervezetet, akkor muszáj lesz a déli területekre is bevonulniuk.

A Hamász fegyveresek még a háború előtt. Forrás: X / Sulaiman Ahmed
A Hamász fegyveresek még a háború előtt. Forrás: X / Sulaiman Ahmed

Ez nyilván hamarosan bekövetkezhet, mivel az IDF már felszólította az ott lévő civileket, hogy vonuljanak egy 14 négyzetkilométeres, úgynevezett biztonságos övezetbe. A nemzetközi segélyszervezetek máris közölték: képtelenség több százezer embert ilyen kis területre összezsúfolni. Az IDF azonban nem lát más megoldást, mivel értesüléseik szerint

a Hamász legfontosabb vezetői, köztük a hírhedt Jahja Szinvár és Mohammed Deif már az övezet déli részén bujkál.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy a Hamász több száz, ha nem több ezer fegyverese délre húzódott és persze vitték magukkal a fegyvereiket, meg a rakétáikat" – mondta a Financial Times-nak Michael Milstein, az IDF egykori hírszerzőtisztje. Szintén nagyon fontos, hogy a szélsőséges szervezet több mint 500 kilométernyi alagútrendszere a déli területeket is behálózza, tehát ha Izrael fel akarja számolni a járatokat, akkor nem elég csak Gáza északi felét elfoglalnia.

A gond csak az – írja a Financial Times –, hogy Izraelnek a jelek szerint egyelőre elképzelése sincs, mi lesz a Hamász után. A szervezet annyira sűrűn átszövi a palesztinok helyi társadalmát, hogy a teljes megsemmisítése valószínűleg évekig tarthat és még akkor sem biztos a siker.

Ha pedig Izrael mégis megsemmisítené a Hamászt, akkor

olyan hatalmi űr keletkezne a Gázai övezetben, amely újabb, beláthatatlan veszélyekkel fenyegetheti a zsidó államot.

Ezt már Jean-Loup Samaan, a szingapúri Nemzeti Egyetem Közel-Keleti Intézetnek vezető kutatója mondta a Financial Times-nak. Szerinte az izraeli hadsereg elé állított feladatok is folyamatosan változnak, ami arra utalhat, hogy a hadjárat megindítása előtt, talán a rájuk nehezedő nyomás miatt, a politikai vezetés nem gondolta végig a várható következményeket.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×