eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gáza. Forrás: X / Zlatti71
Nyitókép: Forrás: X / Zlatti71

"Kegyetlen vérfürdő lesz" – így készül Izrael a pusztító ellencsapásra

Berendezett gyakorlófalu, emeletes légi támogatás, speciális bulldózerek – Izrael jó ideje készül a Hamász ellen. Az offenzíva előtt azonban döntenie kell az izraeli vezetésnek: vagy házról házra mennek a katonák Gázában, és sok embert veszítenek, vagy légicsapásokkal rengeteg palesztin civilt is megölnek.

"Igazi rémálom volt, csak mi át is éltük azt" – mesélt a kilenc évvel ezelőtti élményeiről a 26 éves Eyal a londoni Financial Times-nak. Az akkor is hivatalban lévő Benjamin Netanjahu azzal küldte Gázába a katonáit, hogy tisztítsák meg a területet a szélsőséges palesztin fegyveresektől.

"Bármihez nyúltál az bomba lehetett és bárkiről kiderülhetett, hogy terrorista. Csak nagyon lassan és megfontoltan volt szabad mozogni. A hadseregben kapott kiképzésünk mentette meg az életünket" – folytatta a 2014-es hadjárat veteránja. Akkor 66 izraeli katona és hat civil esett el, míg a 2133 megölt palesztinból 1489 volt a polgári áldozat.

Most ennél sokkal nagyobb vérengzésre lehet számítani. A Hamász ugyanis rengeteget tanult a korábbi összecsapásokból, és alaposan felkészült a harcra. Több száz kilométernyi alagutat ástak a Gázai övezet alatt, amelyekben fegyver- és lőszerraktárak, parancsnoki központok vannak, és remekül megfelelnek arra, hogy gyorsan, észrevétlenül mozgathassák a harcosaikat még akkor is, ha a fejük felett már izraeli tankok dübörögnek.

A
A gázai "metró": ilyen alagutak hálózatát hozta létre a Hamász a Gázai övezet alatt. Forrás: X / Blue Owl

Benjamin Netanjahu szerint ez a mostani háború hosszabb és fájdalmasabb lesz, mint bármelyik korábbi volt. A kormányfő nyilván ebbe azt is beleértette, hogy a sajátjainak is keserves lesz, nem csak az araboknak. A városi harc ugyanis minden háborúk legborzalmasabbika.

"Kegyetlen vérfürdő lesz"

– jósolta a brit újságnak John Spencer, a West Point Katonai Akadémia modern hadviselés tanszékének vezetője. Mint mondta, az utcai harcokban elkerülhetetlen a rengeteg járulékos veszteség. A támadókat robbanócsapdák, elaknásított utcák és házak, lesállásokban megbúvó fegyveresek, illetve mesterlövészek várják. Bármelyik ház, akármelyik ablakából lőhetnek, gránátot vagy gyújtópalackot dobhatnak rájuk.

Mégis, hogyan csökkenthetné Izrael a saját és a palesztinok veszteségeit – kérdezte a brit lap. Az amerikai katonai szakértő szerint a polgári lakosság kímélése ilyen helyzetben nagyon nehéz feladat. Egyetlen esély erre, ha a szárazföldi csapatok lassan, házról házra nyomulnak előre, közben időt engedve a civileknek a menekülésre. Ez viszont a védőknek is esélyt ad a gyors helyváltoztatásra, illetve arra, hogy időről időre rajtaüssenek az ellenségen. A kíméletlen, gyakran kéztusákba torkolló csatákban mindkét fél katonái óriási veszteségekre számíthatnak.

Az izraeliek viszont igyekeznek a saját embereiket kímélni. Ehhez pár éve ki is dolgozták a "Győzelem doktrínája" nevű eljárást. Ennek részeként a Gázai övezettől harminc kilométerre lévő Tze'Elim támaszponton felépítették egy jellegzetes közel-keleti város mását. Az ötezer hektáros területen hatszáz épület található, közöttük szűk utcákkal, valamint fallal körülvett, kisebb erődítésekkel, és még egy mecset is van itt. Ezen a különleges gyakorlótéren képzik ki a katonákat a városi harcra.

A Tze'Elim bázison épített gyakorló terület, ahol a városi harcra készítik fel az izraeli katonákat. Forrás: X / Aurelian Iftimiu
A Tze'Elim bázison épített gyakorló terület, ahol a városi harcra készítik fel az izraeli katonákat. Forrás: X / Aurelian Iftimiu

Megtanulják például, hogy a házakba a fal berobbantásával a legbiztonságosabb behatolni, mivel az ajtók alá lehetnek aknázva. Ha pedig már bent vannak, akkor se használják az ajtókat vagy a lépcsőházakat, mert ott könnyen a lesben álló mesterlövészek áldozatai lehetnek. Jobb, ha a közfalakon robbantott átjárókon keresztül haladnak szobáról szobára.

A földi támadást azonban a levegőből is fedezni kell – ahogy azt az Exeteri Egyetem hadtudományi karának tanára nyilatkozta a Financial Timesnak. Anthony King professzor szerint az izraeli légierő többemeletes "oszlopot" épít a harctér fölé. A legalsó szinten a mikrodrónok és a harci helikopterek mozognak. Felettük a felderítő, illetve az öngyilkos robotok keringenek, míg azok fölött a vadászgépek adják a légi fedezetet, legfelül pedig az egész akciót szemmel tartó stratégiai megfigyelőgépek repülnek. Ez a többrétegű harcrend nagyjából húsz kilométer magasságig foglalja el a légteret. Persze az összes szint, minden járműve kapcsolatban áll egymással, egyetlen, hatalmas hálózatot alkotva.

A légtér uralmának megszerzése után csapások sorozata következik az előre kiválasztott célpontok ellen. Csak amikor már mindent szétbombáztak, amit csak lehetett, indulnak meg a gyalogsággal kísért páncélosok. A légitámadások miatt összeomló épületek romjai azonban gyakran eltorlaszolják az utcákat, vagy éppen az ellenség épít barikádokat a törmelékekből. Ilyenkor csörtetnek előre a hadsereg különleges járművei, a D9R jelű páncélozott buldózerek.

A polgári célokra gyártott földmunkagépeket Izraelben alaposan átalakították. Az eredetinél vastagabb és erősebb tolólapot kaptak, amelyek a romeltakarítás mellett a házilagos készítésű bombák, az úgy nevezett IED-ek elkotrására is megfelelnek. A kétszemélyes vezetőfülkét (parancsnok, járműkezelő) páncélozták és kis méretű, lövésálló ablakokkal látták el, a tetőre pedig egy géppuskát szereltek. A jármű legfontosabb részeit még egy rácsozattal is körbevették, amely hatásos lehet a kumulatív páncéltörő rakéták ellen.

Ezek a harci buldózerek a fontos eszközei a városi harcoknak.

Fedezetükkel a gyalogság megrohamozhatja az ellenség megerődített állásait, vagy a hatalmas tolólappal le tudják dönteni a lövészek útját álló kerítéseket, házfalakat. Néha hasznosabb tud lenni egy ilyen több emelet magas monstrum, mint egy tank.

Az izraeli hadsereg D9R páncélozott buldózere. Forrás: Wikipédia
Az izraeli hadsereg D9R páncélozott buldózere. Forrás: Wikipédia

Izraelben az emberek azt várják, hogy a hadsereg keményen és határozottan csapjon vissza. Ráadásul az ország katonai tekintélyét is csak így őrizheti meg. Ám Ehud Olmert korábbi miniszterelnök figyelmeztette Benjamin Netanjahut, hogy ne hamarkodja el a döntést, mert a válaszcsapás könnyen izraeliek százainak halálát okozhatja, hiszen a Hamász felkészülten várja Gáza ostromlóit. Ha más nem, akkor az alagutak megtisztítása borzalmas feladat lehet, amely sok katona életébe kerülhet.

Ehud Olmert szerint a jelenlegi vezetés két kő között őrlődik:

vagy általános támadást indít Gáza és a Hamász ellen és ezzel sok katona életét kockáztatja, vagy nem veti be a szárazföldi erőket és csak a levegőből pusztítja a terrorszervezet állásait. Ez esetben számos izraeli katona életét kímélné meg, viszont óhatatlanul, rengeteg palesztin civil esne áldozatul. A volt kormányfő azt mondta, hogy a Hamász vérfürdője után a közvélemény inkább az utóbbi megoldás felé hajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×