eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Szintet lép a Huawei-háború

Washington lehúzhatja a rolót.

Újabb lépéséhez ért az Egyesült Államok és a Huawei távközlési cég közti feszültség. A céget nemzetbiztonsági szakértők a kínai kémkedés támogatásával vádolják és még Donald Trump amerikai elnök idejében elkezdte korlátozni az amerikai működését Washington. Tavaly október óta él a tilalom, ám néhány cég akkor még engedélyt kapott az 5G hálózatokhoz nem kapcsolódó termékek szállítására. Ám úgy hírlik, ezeknek is menniük kell.

Most ugyanis a Financial Times azt írta, a Biden-kormány újabban nem ad exportlicenceket a Huawei amerikai beszállítói számára és a tervek szerint teljesen tilalmat rendelhet el az amerikai technológia értékesítésére a kínai cégnek. Mint a vg.hu idézte, az ügyet ismerő számos forrás szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium elkezdte erről értesíteni az érintett cégeket.

Nem csak Washington igyekszik egyre határozottabban óvni technológiai fölényét Pekinggel szemben: a múlt héten Japán és Hollandia is csatlakozott az Egyesült Államokhoz a félvezetők gyártására alkalmas eszközök kínai exportjának korlátozásában.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×