eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Nem alaptalan, de túlzó lehet az ódzkozás kínai technológiáktól

A kínai telekommunikációs eszközök biztonsági kockázatai léteznek, de ezeket a politikai kommunikációban gyakran túlértékelik – hangzott el a Külügyi és Külgazdasági Intézet Kínai–nyugati versenyfutás a telekommunikáció és az 5G hálózatok területén című kerekasztal-beszélgetésén.

A kínaiak az 5G technológiával megmutatták, hogy nemcsak másolni tudnak, hanem ha kell, jobbak tudnak lenni, mint a nyugatiak. Ezért lehet a 5G a kínai–nyugati versengés egyik frontvonala – mondta Simay Attila Endre, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézetének egyetemi adjunktusa a Külügyi és Külgazdasági Intézet online eseményén, melyet Salát Gergely, az Intézet vezető kutatója moderált.

Az adjunktus kiemelte, hogy a Kínában lévő és az Amerikában található 5G-sávszélességek között jelenleg háromszoros átváltás van, előbbiek javára. És itt jött a képbe a nemzetbiztonsági fenyegetettség kérdése, ugyanis az amerikaiak nem akartak kínai eszközökön adatfolyamokat átengedni, hiába jobbak, így a technológiai verseny politikai töltést kapott a tengerentúlon – magyarázta. Mindennek a vége pedig, hogy a kínai Huawei a kereskedelmi háborúban célkeresztbe került, és az Egyesült Államokban, valamint a velük szövetségben álló országokban elkezdődött a márka kitiltása, de legalábbis az attól való ódzkodás.

Bánhidi Ferenc telekommunikáció szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportjának külső munkatársa pedig azt mondta a beszélgetésen, hogy a kínai telekommunikációs eszközök biztonsági kockázatai léteznek, de ezeket a politikai kommunikációban gyakran túlértékelik.

Mint fogalmazott, a készülékeken keresztüli hátsó ajtók gyakorlatilag léteznek, de különböző szabványok, mint mondjuk az ITU-nak (International Telecommunications Union) a 3G, 4G, 5G szabványai ezeket abszolút átláthatóvá és kezelhetővé teszik.

A gyakorlatban tehát azt, hogy ilyen készülékeken keresztüli biztonsági fenyegetések lennének, nem sikerült bizonyítani

– emelte ki.

Ami a hálózatot illeti, ott a helyzet ennél bonyolultabb – tette hozzá a szakértő, emlékeztetve arra, hogy ekörül először nem is az Egyesült Államok, hanem Ausztrália csinált nagyobb felhajtást, miután felfedezték, hogy a Huawei-berendezések – nemcsak a mobil-, hanem a vezetékes hálózatok is – biztonsági résekkel rendelkeznek. Azt ugyan nem bizonyították, hogy a kínai szervek által ezek ki lettek volna aknázva, de

az, hogy ezeket a Huawei tudatosan vagy tudattalanul, de megtartotta, azt mutatja, hogy a félelmek nem alaptalanok

– magyarázta.

A beszélgetésen Bánhidi Ferenc elmondta azt is, hogy a 2022 elejéig telepített 5G-bázisállomásoknak a kétharmada Kínában található. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy nem teljesültek az Európai Unió 2016-os céljai, melyek szerint „nagy áttörést” akartak elérni az 5G hálózatokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×