eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Bombatalálatot kapott raktárépület lángol Kijevben 2022. március 17-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kemény árat fizet Oroszország is – a háború pénteki eseményei percről percre

Legalább három robbanást lehetett hallani a nyugat-ukrajnai Lvivben péntek hajnalban helyi beszámolók szerint. Vlagyimir Putyin közben elárulta követeléseit, Volodimir Zelenszkij pedig orosz anyákhoz szólt.

2022.03.18. 23:21

Scholz ismét tűzszünetet sürgetett Putyinnál

A két vezető csaknem egyórás telefonos megbeszélése kizárólag az Ukrajna elleni orosz agresszióról és az annak leállítását szolgáló erőfeszítésekről szólt.

2022.03.18. 23:11

Orosz Iszkanderek semmisítették meg az ukrán Tocska-U rakéták kilövőállását

Orosz rakéták semmisítették meg azokat a kilövőállásokat, ahonnan ukrán "nacionalisták" kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakétákat lőttek ki péntekre virradóra Melitopol városra - jelentette ki Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője. Konasenkov szerint az ukrán rakétatámadást az orosz légvédelem elhárította, és a kilövőállásokat két Iszkander rakétával az orosz haderő megsemmisítette. Az elmúlt napokban Donyeckre és Makejevkára is lőttek ki Tocska-U harcászati rakétát A szóvivő által ismertetett péntek esti hadijelentés szerint az orosz haderő nagypontosságú fegyverekkel megsemmisítette ukrán harci gépek egy parkolóját a lvivi repülőjavító üzemben. Emellett ukrán lőszerraktár és katonai felszerelés semmisült meg Mikolajiv és Voznyecsenszk külvárosában. Konasenkov szerint az orosz légierő repülői és drónjai 54 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg. A szóvivő azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 184 drónt, 1412 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 142 rakéta- sorozatvetőt, 542 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1211 speciális katonai járművet veszítettek. A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz erők által ostromlott Mariupolból azt jelentette, hogy a város repülőtere a donyecki "népköztársaság" erőinek ellenőrzése alá került. A hírügynökség szerint itt egy börtön működött, ahol az Azov nacionalista ezred emberei, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a 2014-es fordulat utáni ukrán irányvonal ellenzőit, valamint a donyecki és a luhanszki "népi milícia" tagjait tartották fogva és kínozták meg.

2022.03.18. 23:05

Kijev elhúzza a tárgyalásokat Putyin szerint

Ukrajna igyekszik elhúzni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy "elvi megközelítésének szellemében továbbra is keresse a megoldást" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak. Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte a két vezető politikus telefonbeszélgetését ismertetve. A beszélgetést a német fél kezdeményezte. Putyin felhívta Scholz figyelmét a Donyeck és Makejevka lakónegyedei ellen elkövetett, sok áldozattal járó ukrán rakétatámadásokra, amelyekről szerinte Nyugaton nem akarnak tudomást venni. A történteket az orosz államfő háborús bűncselekménynek minősítette. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a két vezető "nem könnyű", de "abszolút gyakorlatias megbeszélést folytatott egymással. "Ezt a beszélgetést aligha lehet barátságosnak jellemezni. Kemény beszélgetés volt, természetesen. De továbbra is igény van az ilyen kapcsolatfelvételekre, az információcserére és az (ukrajnai orosz) különleges hadművelettel kapcsolatos éles témák megvitatására" - mondta. Reagált Scholznak arra a kijelentésére, miszerint Moszkva és Berlin kapcsolatának alapjául egy Putyin nélküli Oroszországnak kell szolgálnia. "Arról, hogy kivel legyen Oroszország, nem az NSZK kancellárjának, hanem az orosz népnek kell döntenie" - hangoztatta. Peszkov kommentálta azt is, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön egy erkölcstelen háborút folytató "gyilkos diktátornak" és "valódi gonosztevőnek" nevezte Putyint. "Halljuk és látjuk a kijelentéseket, amelyek ténylegesen már Putyin elnökhöz intézett személyes sértések " - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy ilyenek most már naponta elhangzanak az amerikai államfő részéről. "Tekintettel Biden úr ilyen ingerlékenységére, időnkénti feledékenységére és fáradtságára, amely végül agresszív kijelentésekhez vezet, valószínűleg nem fogunk kemény értékelést adni, hogy ne váltsunk ki további agresszivitást" - tette hozzá. Peszkov annak valószínűségét, hogy Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozni fog egy megállapodás aláírása alkalmából, a dokumentum jellegétől tette függővé, amelyről még egyezteti kell. A szóvivő Putyinnal egybehangzóan sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az ukrán küldöttség nem mutat hajlandóságot a tárgyalások ütemének felgyorsítására.

2022.03.18. 22:59

Zelenszkij szerint Kijev környékén már több mint harminc települést foglaltak vissza

Az államfő nem részletezte, hogy mely településekről van szó. Olekszandr Hruzevics, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese az ukrajnai médiaközpontban tartott pénteki tájékoztatóján kifejtette, hogy az ukrán csapatok már a harmadik védelmi gyűrűt építik ki a főváros, Kijev körül. Szavai szerint a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partján, a fővárostól csaknem 70 kilométerre állították meg az orosz erőket, amelyek ezáltal csakis rakétatámadásokat tudnak végrehajtani Kijev ellen. Kiemelte ugyanakkor, hogy az orosz erők "cinikus módon" a polgári infrastruktúra ellen mérnek csapásokat. Minden város viszont "védelmi erőddé" vált a régióban - fogalmazott. Hruzevics kiemelte, hogy jól működik a légvédelem a főváros és környéke felett, ugyanakkor elismerte, hogy ennek ellenére csapódnak be rakéták a településeken lakóházakba és infrastrukturális létesítményekbe. "Két fő irányból hajt végre az ellenség rakétacsapásokat: a Fekete-tenger és Fehéroroszország felől" - mutatott rá. Szavai szerint a ukrán légvédelem megfelelő hatékonysággal semmisíti meg a rakétákat még a levegőben, de jelenleg dolgoznak egy olyan rendszeren, amely még jobban minimalizálja a rakétáknak a civil objektumokba történő becsapódását. A parancsnokhelyettes közölte, hogy hatékony szabotázsellenes rendszert hoztak létre Kijevben. Azt mondta, hogy az elmúlt napokban több mint száz szabotőrt lepleztek le és semmisítettek meg a fővárosban, a háború kitörése óta pedig több mint 35 szabotázs- és felderítőcsoportot likvidáltak.

2022.03.18. 22:15

Súlyos informatikai válsággal néz szembe Oroszország

A tárhelykapacitás súlyos hiányával kénytelenek szembesülni a következő két hónapban.

2022.03.18. 21:22

OBA: határidőre kifizették a Sberbank-betétesek kártalanítását

A jogilag vitatott esetek kivételével, a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítást fizet ki - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel pénteken, miután lejárt az erre rendelkezésre álló tíz munkanapos határidő.

2022.03.18. 20:54

A fertőző betegségek terjedése is veszélyezteti Ukrajnát

A jelenlegi helyzetben a koronavírus terjedésének rizikója magas az óvóhelyeken összezsúfolódó tömegek miatt. de a gyermekbénulás és a kanyaró esetében is ugyanez a helyzet. A TBC- és HIV/AIDS-kezeléseket megszakítják a körülmények, miközben a rossz higiéniás helyzet miatt a hasmenéssel járó fertőzések is könnyen elkezdhetnek terjedni.

2022.03.18. 19:54

Menczer Tamás: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik

A kormány felkészült arra, hogy további menekülteknek segítséget nyújtson, és összesen 600 millió forint értékben 1000 tonna segélyt szállít Kárpátaljára – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

2022.03.18. 18:58

Az EU újabb pénzt folyósít Ukrajnának

Az Európai Unió 289 millió euró sürgősségi, makroszintű pénzügyi támogatást folyósít Ukrajnának, és 120 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt az országnak az EU és Ukrajna közötti állam- és ellenállóképesség-építési szerződés keretében - közölte az Európai Bizottság.

2022.03.18. 18:43

Tíz orosz diplomatát kiutasítottak a balti országok

Kiutasított 10 orosz diplomatát a három balti ország pénteken - közölte a lett, az észt és a litván külügyminisztérium. Az összehangolt intézkedések keretében Litvániából négy orosz diplomatát utasítottak ki, Lettországból és Észtországból pedig hármat-hármat. Azért kell távozniuk, mert "a diplomáciai státuszuknak ellentmondó tevékenységeket folytattak, és számításba kellett venni a folyamatban lévő orosz agressziót is Ukrajnában" - írta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitteren. Az észt külügyminisztérium közlése szerint azzal vádolják a diplomatákat, hogy "közvetlenül és aktívan aláásták Észtország biztonságát, és az orosz katonai lépéseket igazoló propagandát terjesztettek". Litvánia azt adta értésre, hogy a kiutasításokra az "Ukrajnával való szolidaritás" jegyében került sor. Pénteken Bulgáriában is nemkívánatos személlyé nyilvánítottak és kiutasítottak tíz orosz diplomatát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az intézkedésekre reagálva elmondta: "orosz diplomaták minden alaptalan kiutasítása arányos választ fog maga után vonni".

2022.03.18. 18:24

Putyin megszólalt a Krím elcsatolásának évfordulóján

Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében, miközben az orosz fegyveres erők folytatták az Ukrajna elleni offenzívájukat.

2022.03.18. 18:14

Kivár Szlovákia a haditechnika Ukrajnába küldésével

A védelmi miniszter először fogadta amerikai kollégáját azóta, hogy az ország a NATO tagja. Északi szomszédunk feltételeket szab a szállításhoz.

2022.03.18. 18:02

Az ukrán-orosz tárgyalások értékelése - ukrán szempontból

Egyaránt bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az ukrán-orosz tárgyalásokon tanúsított hozzáállását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken megjelent sajtónyilatkozataikban.

2022.03.18. 17:44

Fekete füst és holttestek - menekült beszámolója Mariupolból

Heves harcok folynak a belváros utcáin az orosz haderő és az őket támogató donbaszi szeparatisták, valamint az ukrán védők között - derült ki hírügynökségi tudósításokból.

2022.03.18. 17:43

A párizsi olimpiáról is kitilthatnák az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

2022.03.18. 17:30

Meghalt egy neves ukrán művész háborús sérülése miatt

Meghalt 43 éves korában Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután korábban megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban - írta a BBC hírportálja. Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban hunyt el pénteken - mondta el Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki. Az Ukrán Nemzeti Opera vezető rendezője, Anatolij Szolovjanyenko nagyszerű művésznek, csodálatos embernek nevezte Dacisint megemlékezésében. Dacisin halálhírét megelőzően számoltak be a Twitteren a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki az egyik kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért. A színésznőt korábban az ország egyik legnagyobb presztízsű díjával tüntették ki.

2022.03.18. 16:47

Szergej Lavrov: Bármelyik Ukrajnába lépő fegyverszállítmányt célba vehetjük

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, amit múlt héten már a helyettese, Szergej Rjabkov is elmondott: legitim katonai célpontnak tekintenek minden olyan fegyverszállítmányt, amely Ukrajna területére lép - írta a CNN híre alapján a Telex.

Lavrov arról is beszélt az TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint, hogy egyes NATO-tagországok rendelkeznek szovjet vagy orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszerrel, de ezeket legálisan nem adhatják át harmadik országnak, azaz Ukrajnának sem.

2022.03.18. 16:40

Közép- és Kelet-Európában több helyen megrongálták a szovjet háborús emlékműveket

Szlovákiában és Csehországban rongálás történt, Bulgáriában egy emlékmű eltávolításáról kezdődött vita.

2022.03.18. 16:43

Szojuz-rakéta indul az ISS-re

Fedélzetén Oleg Artyemjev, Gyenisz Matvejev és Szergej Korszakov orosz űrhajósokkal. A két utóbbi asztronauta először repül az űrbe, az 52 éves parancsnok, Artyemjev harmadszor. Ő eddig már egy évet töltött az űrben. A három kozmonauta a tervek szerint fél évet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A NASA élő csatornája itt nézhető:

2022.03.18. 16:34

Görögország kész újjáépíteni a mariupoli gyermekkórházat

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök közösségi oldalán számolt be arról, hogy országa kész újjáépíteni a Mariupolban található, lebombázott gyermekkórházat. „Görögország kész újjáépíteni a szülészetet Mariupolban, az ukrajnai görög kisebbség központjában , amely szívünknek kedves város, és a háború barbárságának szimbóluma.” – fogalmazott a görög kormányfő twitter-bejegyzésében.

Korábban Olaszország vállalta a megtámadott színház majdani újjáépítését.

2022.03.18. 16:29

Egy kárpátaljai menekült család szerepel a friss kormányzati videóban

"Ezzel a két táskával jöttünk át, meg a gyerekek iskolai cuccával, ami az iskolai táskába befért" - mondta egy Kárpátaljáról menekült családos férfi a kormány Facebook-oldalára felkerült videóban. "24-én, csütörtökön leültünk reggelizni, a tévét bekapcsoltam, és hoppá, mindenki háború, háború!" A beszámoló, valamint Szentkirályi Alexandra üzenete megtekinthető az alábbi videóban.

2022.03.18. 16:15

Beragadt pénzek a Sberbanknál – tájékoztat a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár részletes tájékoztatást tett közzé a Sberbank betétesei számára családtámogatási, valamint egészségbiztosítás pénzbeli ellátási ügyekben.

2022.03.18. 16:06

Katari labdarúgó-vb: újabb döntés Oroszország ellen

Nem vehet részt a katari labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjében az orosz válogatott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteki döntése értelmében.

2022.03.18. 15:55

Ez történik most az orosz krőzusok lefoglalt külföldi vagyonával

Tóth Norbert nemzetközi jogász az InfoRádióban elmondta, mi történik az oligarchák ingóságaival, ingatlanjaival a jogszerű helyzet visszaállásáig. A gazdagok a háború után vaskos számlákat is kaphatnak majd.

2022.03.18. 15:35

Lengyelország NATO-békemissziót küldene Ukrajnába

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben - közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A javaslat "nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához", a legközelebbi NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is előterjesztjük ezt - válaszolt Morawiecki egy újságírói kérdésre, megerősítve, hogy a misszió tervezetét szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter már bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén.

Ukrajna ügyében Lengyelország nagyon aktív a NATO és az Európai Unió fórumán - hangoztatta Morawiecki a pénteki sajtóértekezleten, hozzátéve: az, ami még egy héttel ezelőtt lehetetlennek tűnt, néhány nap elmúltával elfogadhatóvá válik.

  • A javaslat kapcsán Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerdán elmondta: az Egyesült Államok el akar kerülni mindent, ami meghosszabbítaná az ukrajnai háborút, az amerikai katonai jelenlét pedig a konfliktus elmélyítéséhez vezethetne.
  • A német sajtó pedig szerdán arról írt, hogy a békefenntartó misszió javaslatát elutasítja Olaf Scholz német kancellár.
  • Morten Bodskov dán védelmi miniszter viszont pénteken jelezte: a dán kormány kész katonákat küldeni az ukrajnai békemisszió keretében.
  • Jana Cernochová cseh védelmi miniszter pénteken Pozsonyban a szlovák hivatali partnerével közös sajtóértekezleten elmondta: kész a lengyel javaslat megvitatására, valamint a nemzetközi joggal összhangban lévő, akár "nem megszokott" megoldás keresésére.
  • Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter azt közölte: meg szeretné várni a javaslat részleteit.

A NATO-tagországok állam-, és kormányfői jövő csütörtökön tartanak értekezletet Brüsszelben. (MTI)

2022.03.18. 15:33

Szergej Lavrov: Lerombolták Oroszország illúzióit a Nyugattal kapcsolatban

Az orosz külügyminiszter az RT orosz csatornának azt mondta, mostanra Oroszországban "teljesen lerombolták az illúziót", hogy megbízhat a nyugati országokban. Azt hangoztatta, hogy a Nyugat az "információs terrorizmus" elemeit hordozó "információs háborút" folytat Oroszország ellen.

"Aminek most Ukrajnában vagyunk a tanúi, az a nyugati stratégiai kurzus kvintesszenciája, nevezetesen Oroszország marginalizálása, feltartóztatása, Oroszország fejlődésének leállítása, Oroszország szerepének lenullázása a világpolitikában, a gazdaságban, a sportban, a művészetben, a kereskedelemben, a tudományban és az oktatásban" - nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov szerint Európa "99 százalékban feladta", hogy megkísérelje megvédeni függetlenségét az Egyesült Államokkal szemben. Érvként Németországnak az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyében megváltozott magatartását hozta fel.

Az orosz diplomácia vezetője az orosz hadsereg által bemutatott "dokumentumokra" hivatkozva kijelentette: az orosz fél nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna lehet az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon legnagyobb projektje a biológiai laboratóriumok működtetése terén. Ismételten arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna területére érkező fegyverszállítmányokat Oroszország legitim célpontnak tekinti. (MTI)

2022.03.18. 15:27

Péntek este Emmanuel Macronnal tárgyal Vlagyimir Putyin

Az orosz és a francia elnök telefonos megbeszélésének hírét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be. (MTI)

2022.03.18. 15:27

Az EU iránymutatást adott ki az ukrajnai menekültek ellátására

Az ukrajnai háborús helyzet alakulását és a tagállamok igényeit figyelembe véve az Európai Bizottság naprakész iránymutatást tett közzé az Ukrajnából érkezők jogainak biztosítására, valamint a menekülteket befogadó országok támogatására - közölte az uniós bizottság pénteken.

2022.03.18. 15:06

Elkerülte az államcsődöt Oroszország

Kérdés volt, hogy lejáró eurókötvényeit tudja-e az ország az ellene hozott szankciók miatt devizában fizetni.

2022.03.18. 15:03

A PayPal segít Ukrajnában

Az ukrajnai PayPal-felhasználók mostantól külföldre is küldhetnek pénzt, illetve onnan fogadhatnak is segítséget, továbbá az országon belül is indíthatnak tranzakciókat - írta a hvg.hu. (Eddig csak külföldre küldhettek pénzt a platformon.) A változtatás fontos része, hogy a pénzküldés és fogadás is díjmentes az ukránoknak, noha ez a kedvezmény csak ideglenes: a szolgáltatás június 30-ig tekint el a platform használatából eredő költségektől (a bankok viszont még számíthatnak fel költségeket).

2022.03.18. 14:59

Többek között "Putyin-ellenes pajzsot" is bevezet Lengyelország

Az infláció csökkentését, a munkahelyek védelmét és a lengyel cégek támogatását célzó, "Putyin-ellenes pajzsnak" nevezett gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be pénteki sajtókonferenciáján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

2022.03.18. 14:48

Új tranzitváró nyílik Budapesten a menekültek számára

Mint a Miniszterelnökség közölte, a kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére.

2022.03.18. 14:42

Cirkuszművész menekülteknek segít a Fővárosi Nagycirkusz

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat - közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken. (MTI)

2022.03.18. 14:20

Holtan találták a Fehéroroszországba szökött lengyel katonát

Emil Czeczko korábban azt állította, "szervezett gyilkosságokban" vett részt migránsok ellen.

2022.03.18. 14:11

Támadás után jelentkezett be Kijevből Vitalij Klicsko - videó

Arról is beszélt, hogy heves támadásokra készülnek Kijevben.

2022.03.18. 13:55

Orbán Viktor Záhonyban: csodát tettek a magyarok - videó

A magyar-ukrán határra érkezett kamionok és a menekültfogadás adminisztrációjáról tájékoztatott a kormányfő.

2022.03.18. 13:52

Bulgária kiutasít tíz orosz diplomatát

A bolgár külügyminisztérium "nemkívánatos személlyé" nyilvánított pénteken tíz orosz diplomatát, akinek 72 órát adtak, hogy elhagyja Bulgáriát. A tárca közlése szerint a kiutasított oroszok diplomata státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységeket folytattak. A döntésről tájékoztatták Oroszország szófiai nagykövetét.

Szófia már március 2-án is kiutasított két orosz diplomatát kémkedés gyanúja miatt. Azt megelőzően hasonló gyanúval további nyolc orosz diplomatát utasítottak ki Bulgáriából 2019 októbere óta.

Szlovákia hétfőn jelentette be, hogy kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát. A szlovák külügy szintén azzal indokolta a döntést, hogy Pozsony megítélése szerint a három diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. Továbbá közölték: a döntést szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozták meg. (MTI)

2022.03.18. 13:43

Már van, aki visszatér Kárpátaljára – beszámoló

Egy Ungváron dolgozó újságíró az InfoRádióban elmondta, a Kárpátokon innen viszonylagos nyugalom van. Új fejezetet Simon Rita szerint csak egy bombatámadás nyitna.

2022.03.18. 13:10

Közleményt adott ki az OTP az ukrán és orosz érdekeltségeiről

A bankcsoport az orosz leánybank működését teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak, de az ukrán leánybank tevékenységét továbbra is fenntartja.

2022.03.18. 13:05

Fényfestés lesz látható a Városháza homlokzatán

Egy nemzetközi akció keretében különleges szabadtéri vetítés látható március 19-én Budapesten, a Városháza homlokzatán. A magyar kezdeményezésre megvalósuló Enlightenment elnevezésű vetítéssorozat, amelynek során művészek reagálnak a háborúra, Budapesten kívül csaknem 25 világvárosban lesz látható, demonstrálva a béke és a szolidaritás erejét - közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

A vetítéssorozatra eddig 35 pályamű érkezett, a csatlakozó városok és helyszínek köre pedig folyamatosan bővül. Az elkészült alkotásokat egy filmmé fűzik össze, és ezt vetítik le március harmadik hétvégéjén a világ számos nagyvárosában. A sorozat különlegessége, hogy az elkészült alkotást "épület mappingként" minden helyszínen egy-egy középületre vetítik ki.

Látható lesz között Seattle-ben, Melbourne-ben, Budapesten, Prágában, Berlinben, Los Angelesben, Tokióban, Costa Ricán, New Yorkban, Lisszabonban, Rómában, Portóban, Bukarestben, Norvégiában, Bristolban, Sopotban, Párizsban, Hirosimában, Nagaszakiban, Tokióban és Mexikóban.

Budapesten, szombaton este a Városháza épületének a Kiskörút (Városháza park) felőli homlokzatán látható majd a fényfestés.

2022.03.18. 12:59

Kilenc evakuálási folyosót igyekszik megnyitni Ukrajna

Mariupolból kijutott az emberek egy csoportja, de egy részük gyalog ment, további segítségre van szükségük.

2022.03.18. 12:45

Szijjártó Péter: zavartalanul jön a földgáz Bulgárián keresztül is

A külgazdasági- és külügyminiszter azzal vádolja a baloldalt, hogy továbbra is veszélybe sodorná Magyarországot és megpróbálja elbizonytalanítani az ország energiaellátását.

2022.03.18. 12:32

Babakocsik jelképezik a megölt ukrán gyerekeket Lviv egyik terén

Lviv egyik központi terére üres babakocsikat tettek ki. Az "installáció" az oroszok által az ukrajnai háborúban megölt gyerekeknek állít emléket és mutatja a számukat. Hivatalos ukrán adatok szerint az orosz erők eddig 109 gyereket öltek meg és 130 sebesítettek meg.

2022.03.18. 12:28

Vlagyimir Putyin az ukránok tárgyalástechnikájára panaszkodott Olaf Scholznak

Az orosz elnök szerint lehetetlen követelésekkel állnak elő, de az orosz fél keresi a megoldást.

2022.03.18. 12:04

Kaderják Péter: a háborúval felpörgött a zöld átmenet, de van még veszély

Van realitása a karbonsemleges energiapolitikának, ám ez a háború sürgetése mellett is egy több évtizedes munka eredménye lesz – mondta a Budapesti Műszaki Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője.

2022.03.18. 11:42

Orosz ágyúzás miatt nem menekülhetnek a civilek – állítják az ukránok

A kelet-ukrajnai luhanszki régió kormányzója szerint az orosz csapatok gyakori és kiterjedt ágyúzása megakadályozza a civilek biztonságos evakuálását a frontvonal menti városokból és falvakból – írja a Reuters.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint 59 civilt öltek meg a régióban a háború kezdete óta, és néhány lakónyegyed is teljes egészében elpusztult. „Nincs olyan közösség, amely ne került volna tűz alá” – mondta az országos televízióban, ahol Szeverodonyeck, Rubizsnye és Popaszna városok helyzetét különösen kiemelte. A civilek evakuálására irányuló erőfeszítéseket a harcok akadályozzák, de a helyi hatóságok remélik, hogy szombatra ideiglenes tűzszünetet tudnak kötni, hogy a teherautók élelmiszereket, gyógyszereket tudjanak eljuttatni a leginkább rászorulóknak. (hvg.hu)

2022.03.18. 11:27

Orosz uránimportstopot akarnak republikánus szenátorok

Amerikai republikánus párti szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot nyújtott be az orosz uránimport betiltására, válaszul az Ukrajna elleni orosz intervencióra.

A Kommerszant című lap beszámolója szerint a törvénytervezetet négy szenátor készítette elő. Egyikük, John Barrasso azt mondta, hogy "eljött az idő az orosz energiaforrások végleges eltávolítására az amerikai piacról". Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök "ezt a pénzt arra használja fel, hogy finanszírozza brutális ukrajnai háborúját". A szenátor szerint "az uránimport tilalma tovább gyengíti az orosz hadigépezetet, elősegíti az amerikai urántermelés újjáélesztését, és megerősíti nemzetbiztonságunkat."

A törvénytervezet másik előkészítője, Roger Marshall pedig azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok által importált urán közel fele Oroszországból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból származik. "A külföldi urántól való nagyfokú függés már azelőtt is veszélyeztette nemzeti érdekeinket és nemzetbiztonságunkat, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, most pedig egyszerűen elfogadhatatlan" – mondta a szenátor. (MTI)

2022.03.18. 11:17

Már kétmillió menekült érkezett Lengyelországba

Meghaladta a 2 milliót a háború kitörése óta Lengyelországba érkező ukrajnai menekültek száma – közölte a lengyel határőrség a Twitteren, hozzátéve, hogy zömmel nőkről és gyermekekről van szó. A menekültek száma az utóbbi napokban csökkent, az előző naphoz képest csütörtökön 14, szerdán pedig 11 százalékkal kevesebben érkeztek Ukrajnából Lengyelországba.

Sokak számára a délkelet-lengyelországi Przemysl pályaudvara jelenti az első lengyelországi állomást. A város polgármestere, Boguslaw Swiezy sajtóértekezletén elmondta: a lengyel határ közelében fekvő ukrajnai Javoriv gyakorlótér elleni vasárnapi orosz légitámadás után nem észlelték a menekültek számának jelentősebb megugrását, és nem tudni, ebből a szempontból milyen hatással lesznek a Lviv térségéből péntek hajnalban jelentett orosz rakétatámadások.

A lengyel oktatási tárca pénteki közleménye szerint eddig mintegy 700 ezer ukrán iskoláskorú gyermek érkezett, nagyjából a 10 százalékuk már lengyel iskolákban tanul, egy részük pedig lengyel nyelvi előkészítő csoportokba jár.

Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes pénteken a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: a lengyelországi kórházakban jelenleg mintegy 1500 ukrán állampolgárt, köztük 840 gyermeket ápolnak. (MTI)

2022.03.18. 11:14

Olaszország nagylelkű gesztust tett

Olaszország felajánlotta, hogy amint ez lehetővé válik, újjáépíti az ukrajnai Mariupolban a lebombázott színházat. Dario Franceschini olasz kulturális miniszter csütörtökön jelentette be: kormánya elfogadta javaslatát, hogy ajánlják fel Ukrajnának a szükséges forrásokat és eszközöket a színház mielőbbi újjáépítéséhez. "Minden ország színházai az egész emberiséghez tartoznak" - hangsúlyozta Franceschini Twitter-üzenetében.

Mariupol polgármesetere, Vadim Bojcsenko közleménye szerint a színházban több mint ezer harcok elől menekülő civil tartózkodott, amikor szerdán lebombázták. A jelentések szerint mintegy 130 embert mentettek ki az épületből csütörtökön. Kijev és Moszkva egymást hibáztatta a tragikus incidensért. Az ukránok szerint az oroszok szándékosan bombázták le a színházat, az oroszok viszont azt állítják, hogy az ukrán nacionalista Azov zászlóalj követte el a támadást.

Helyi illetékesek szerint a háború sújtotta Mariupolban a lakások 80 százaléka elpusztult, 30 százalékukat nem lehet újjáépíteni. (MTI)

2022.03.18. 10:48

Határszemlét tartott Orbán Viktor

A barabási magyar–ukrán határátkelőt ellenőrizte a kormányfő péntek reggel.

2022.03.18. 10:34

Nyugati hangok: kétséges Kijev ostroma

Egyes nyugati illetékesek szerint kétségessé vált, hogy Oroszország elszánja-e magát a Kijev elleni támadásra, mert hatalmas árat kellene fizetnie ezért. Közben az oroszok az eddig jobbára csendes és nyugaton fekvő Lviv környékén bombáztak, és azt állítják, benyomultak Mariupolba.

2022.03.18. 10:08

Az Egyesült Királyságban is betiltották az RT-t

A brit médiafelügyeleti hatóság, az Ofcom azonnali hatállyal visszavonta a Russia Today (RT) sugárzási engedélyét az Egyesült Királyságban – írja a BBC. Az Ofcom döntését azzal indokolta, hogy nem tudnak róla meggyőződni, hogy az RT megbízható műsorszolgáltató lenne. Az Ofcam bejelentését a társaság úgy kommentálta: a médiafelügyeleti hatóság ezzel szerintük azt bizonyította, hogy „nem több, mint a brit kormány eszköze”. (hvg.hu)

2022.03.18. 10:00

Kitiltották az orosz és fehérorosz versenyzőket a Gyémánt Ligáról

Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Fehéroroszország atlétái sem vehetnek részt a Gyémánt Liga-sorozat versenyein "a belátható jövőben", közölték a szervezők pénteken. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) március elején jelentette be, hogy a két ország sportolóit, valamint hivatalos személyeit kizárja a közeljövőben sorra kerülő versenyekről, és ez azokra az orosz sportolókra is vonatkozik, akik semleges színekben indultak volna az idén. Az orosz sportági szövetséget még 2015-ben, a doppingbotrányok miatt függesztette fel a WA, így az ország atlétái azóta csak semleges színekben vehettek részt a nemzetközi versenyeken. (MTI)

2022.03.18. 09:30

A Burger King orosz partnere nem hajlandó bezárni helyi éttermeit

800 éttermet érint az ellenállás: a működés felfüggesztésére irányuló utasítást a bonyolult szerződések miatt nem teljesíti az orosz üzemeltető.

2022.03.18. 07:54

A Budapestre vonatozó menekültek több mint harmada gyerek

Az ukrajnai háború elől menekülők közül csütörtökön 3488 ember, köztük 1326 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 63 ember, köztük 34 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.03.18. 07:28

Vlagyimir Putyin kiterítette kártyáit, ezek a követelései

Az orosz elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, ami során részletesen megosztotta, hogy országának milyen követelései vannak a békeszerződést illetően.

2022.03.18. 07:17

Légiriadóra és robbanásokra ébredt Lviv pénteken

Kelet-ukrajnai szakadárok elfoglalhatták Rubizsne kormányzati épületeit. Az ukrán elnök az orosz édesanyákhoz szólt, miközben brit hírszerzési jelentések szerint nagy logisztikai problémák nehezítik az orosz támadást. Péntek reggeli helyzetjelentés az ukrajnai háborúról.

2022.03.18. 07:06

Az S&P tovább rontotta Oroszország szuverén hitelminősítését

Az S&P nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát. A nemzeti valutában kifejezett hosszú távú besorolást is "CCC"-ről "CC"-re rontották.

Az ügynökség szerint fennáll az államadósság nemteljesítésének a lehetősége. (MTI)

2022.03.18. 06:09

Forintgyengülés kora reggel

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve. Hat órakor az euró árfolyama 372,05 forint volt, magasabb a csütörtök esti 371,35 forintnál. A svájci frank jegyzése 357,19 forintról 358,66 forintra nőtt, a dolláré pedig 333,86 forintról 335,85 forintra emelkedett. Az euró gyengült a dollárhoz képest: péntek reggel 1,1080 dolláron állt a csütörtök esti 1,1105 dollár után. (MTI)

2022.03.18. 06:00

Deák András: erre a forgatókönyvre nem volt orosz biztonsági tervezés

Óriási gazdasági visszaesés jön Oroszországban, és súlyos csapást jelent a technológiai és informatikai embargó – mondta a térség gazdasági szakértője.

2022.03.18. 04:32

Jótékonysági koncertet tartanak a Szent István-bazilikában

Békeima címmel tartanak jótékonysági koncertet a menekültek megsegítésére a budapesti Szent István-bazilikában március 24-én, csütörtökön, este fél nyolctól – tájékoztatott a Katolikus Karitász. A koncerten elhangzó zeneművek között katolikus és református lelkipásztorok imádkoznak a békéért, mások mellett Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa.

A koncerten fellép

  • Faludi Judit Liszt Ferenc-díjas csellóművész,
  • Szenthelyi Krisztián énekművész,
  • Harmath Dénes orgonaművész,
  • Hunyadi Donatella, a Liszt Ferenc Zeneakadémia énekszakos hallgatója,
  • Filep Xavér, a budafoki Szent Lipót-plébániatemplom orgonistája és kántora,
  • Melis Mihály, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom kántora, valamint
  • az Albinoni Kamarazenekar.

A koncerten a részvétel ingyenes, a közönség perselyadományaival a Kárpátaljai Családokért Egyesületet és a Szent Erzsébet Karitász Központot támogatja. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×