eur:
394.35
usd:
364.02
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Ken Cedeno

Kivár Szlovákia a haditechnika Ukrajnába küldésével

A védelmi miniszter először fogadta amerikai kollégáját azóta, hogy az ország a NATO tagja. Északi szomszédunk feltételeket szab a szállításhoz.

A szlovák kormány hajlandó átadni haditechnikát Ukrajnának, de csak azzal a feltétellel, hogy nem kerül veszélybe az ország biztonsága – tájékoztatott Eduard Heger szlovák kormányfő a közösségi hálón, miután csütörtökön találkozott a Pozsonyba látogató Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel.

Amerikai védelmi miniszter 20 év után látogatott Szlovákiába, először azóta, hogy Szlovákia belépett a NATO-ba. Lloyd Austin Pozsonyban előbb Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszterrel, majd Zuzana Čaputová államfővel és Eduard Heger kormányfővel találkozott. Mindhármukat biztosította afelől, hogy az Egyesült Államok erős szövetséges, amely Szlovákia megtámadása esetén azonnal a segítségére sietne az országnak, hogy megvédje a szlovák állampolgárokat.

„Megtisztelő számomra, hogy ilyen, egész Európa biztonságát érintő kritikus pillanatban lehetek itt Szlovákiában” – fogalmazott az amerikai védelmi miniszter, aki

nem tartja reálisnak az ukrán légtér feletti repüléstilalmi zóna kialakítását, mert szerinte az a NATO és Oroszország közti háborúhoz vezetne,

amit Washington mindenképp szeretne elkerülni. „A repüléstilalmi zóna kihirdetésénél az Oroszországban található rakétaegységeket is meg kellene semmisíteni. Nincs olyan, hogy a repüléstilalmi zóna könnyű változata, vagy az Oroszországgal vívott háború könnyű változata” – fogalmazott Lloyd Austin.

Szlovák kollégája, Jaroslav Naď megismételte, hogy Szlovákia csak akkor hajlandó az S-300-as rakétavédelmi rendszerét odaadományozni az ukránoknak, ha kap érte cserébe valamit.

„Mindannyian igyekszünk segíteni Ukrajnának, amiben csak tudunk, de én Szlovákia védelmi minisztere vagyok. Elsősorban Szlovákia védelmi érdekeit kell szem előtt tartanom” – mondta korábban Naď. Kiemelte, hogy az S-300-as az egyetlen légvédelmi rendszere Szlovákiának, még nincs másik alternatíva. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell számolni az orosz technikai felszerelésektől való függőséget.

A szlovák védelmi miniszterhez hasonlóan fogalmazott Eduard Heger kormányfő is, amikor azt mondta, Pozsony csak akkor ad át haditechnikát, ha nem kerül veszélybe Szlovákia biztonsága. Hozzátette, hogy a napokban olyan amerikai haditechnikai berendezések érkeznek Szlovákiába, amelyek növelni fogják az ország védekezőképességét.

Szlovákia közben továbbra is fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket. A háború kitörése óta péntek reggelig 234 723 ember lépte át a szlovák-ukrán határt. A jelenleg Szlovákiában tartózkodó iskolaköteles gyermekek száma lassan megközelíti a kétezret, ezért

az oktatásügyi tárca úgy döntött, hogy az általános- és középiskolák egyszeri, 200 eurós hozzájárulást kapnak minden ukrán diák után.

A tárcánál azt is bejelentették, hogy Szlovákia felfüggeszti a tudományos és kutatási együttműködést Oroszországgal, valamint a diákcserét is leállítja. Az olyan intézményekkel is megszakítja az együttműködést, amelyek Oroszország fennhatósága alá tartoznak. A már elfogadott kétoldalú projektek nem kapnak támogatást. Szlovákia nem küld ösztöndíjasokat Oroszországba, és nem fogad ösztöndíjasokat onnan. Az így felszabaduló forrásokat ukrán tudósok munkájának támogatására fordítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×