eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke, miután kormányalakítási megbízást kapott Andreas Norlen parlamenti elnöktől Stockholmban 2021. november 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Persson

Ismét van kormányfője Svédországnak

Két hétig tartó tárgyalásokat követően.

A stockholmi parlament szerdán megválasztotta az új kormányfőt, Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét. Ő az első női kormányfő a skandináv királyságban.

Az 54 éves közgazdász, aki korábban elődje, Stefan Löfven pénzügyminisztere volt, kedd este szerezte meg a tisztséghez szükséges támogatást, köszönhetően a kisnyugdíjak emeléséről a baloldali párttal az utolsó pillanatban kötött megállapodásnak.

Az új vezető ugyanakkor elveszítette egy kulcsfontosságú centrista párt támogatását a költségvetéséhez. Ezért valószínűleg a jobboldali ellenzék által a szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt példátlan támogatásával készített költségvetéssel kell majd az új miniszterelnöknek kormányoznia.

"Hiszem, hogy ennek ellenére tudom kormányozni az országot"

- mondta egy sajtótájékoztatón, és megismételte jelszavát: "Hiszem, hogy Svédország képes jobbra".

A hét évnyi, hatalomban töltött idő és a nyár eleji politikai válság miatt "kimerült" Stefan Löfven kormányfő augusztusban bejelentette, hogy novemberben lemond, kevesebb mint egy évvel a 2022 szeptemberi parlamenti választások előtt.

A közvetlen stílusáról ismert egykori úszó Magdalena Andersson, aki a "buldózer" becenevet kapta, november elején állt a Szociáldemokrata Párt élére.

A miniszterelnöki poszt átadása azonban bonyolultnak bizonyult, a támogatásokban megmutatkozó eddigi legkisebb különbséggel.

Magdalena Anderssont a képviselők 117 igen szavazattal, 57 tartózkodással, 174 nem szavazattal és egy hiányzóval választották meg. Svédországban egy kormányt akkor fogadnak el, ha a 349 képviselőből 175, az abszolút többség, nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt.

  • Annak ellenére, hogy Svédország élen jár a nemek közötti egyenlőség érvényesítésében, az összes többi észak-európai országgal ellentétben még soha nem volt női miniszterelnöke.
  • Egy évszázaddal azután, hogy a nők szavazati jogot kaptak Svédországban, Magdalena Andersson az első miniszterelnöknő.
  • A tisztség 1876-os megalakítása óta harminchárom férfi kormányfője volt az országnak.

A közvélemény-kutatások szerint a korábban az Olof Palme által vezetett párt 25 százalék körüli eredményével még mindig a legnagyobb politikai formáció Svédországban, de népszerűsége történelmi mélypontjaihoz közelít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×