eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A pekingi Tienanmen téri mészárlás áldozatairól emlékeznek meg Hongkongban 2019. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 30. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással vetett véget a tüntetéssorozatnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Megszűnik a Kína által keményen szorongatott hongkongi lap

Az Apple Daily című hongkongi lap elleni hatósági intézkedések súlyosan aláássák a média minden nyitott és szabad társadalom számára nélkülözhetetlen sokszínűségét és szabadságát – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivőjén keresztül.

A szóvivő szerint az intézkedések egyértelműen megmutatják, hogy a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt miként használja fel Kína a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás elfojtására.

Kijelentette: a sajtószabadság helyzetének helyi romlása ellentmond annak a törekvésnek, hogy a Kína különleges közigazgatási területének számító Hongkong nemzetközi üzleti központként működhessen. Emlékeztettek arra, hogy Kína hongkongi alaptörvénye és az 1984-es kínai-brit együttes nyilatkozat alapján Peking nemzetközi kötelezettséget vállalt Hongkong autonómiájának, valamint jogainak és szabadságvívmányainak tiszteletben tartására. Az "egy ország, két rendszer" elve alapján rögzített összes jogot teljes mértékben védeni kell és vissza kell állítani – tették hozzá.

Pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap előző nap őrizetbe vett főszerkesztője és vezérigazgatója ellen. A laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát még csütörtökön befagyasztották. A rendőrség emellett házkutatást végzett az őrizetbe vettek otthonában és a lap székházában.

A hatóságok közlése szerint további előállítások is lehetnek.

Az Apple Dailyt működtető Next Digital szerdán közölte, hogy csütörtökön adják ki a lap utolsó példányát. A döntést az erről szóló közleményben a "Hongkongban jelenleg uralkodó körülményekkel" indokolták. A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala már kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára. Az Apple Daily munkatársainak közel fele adta már be keddig a felmondását. A szintén a Next Digital által fenntartott Next Magazine kiadója pedig órákkal Yeung őrizetbe vétele előtt jelentette be, hogy a híroldal megszűnik.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×