eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Róma, 2018. június 5.Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök beszél a parlament üléstermében, Rómában 2018. június 5-én. Az olasz parlament felsőháza, a szenátus június 5-én bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új  kormánynak. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: ANGELO CARCONI

Bizalmat szavazott az olasz parlament alsóháza az új olasz kormánynak

A képviselők 343:263 arányban szavaztak bizalmat a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormányának, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult.

Két képviselő tartózkodott a szavazástól.

Conte a szavazás előtt arról beszélt, hogy az új kormány megalakulásával reformok új korszaka veszi kezdetét, és a kabinet konstruktív együttműködésre készül az Európai Unióval,

és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Olaszország érdekeit az unión belül és nem azon kívül kell érvényesíteni.

A migráció kérdésében szigorú és felelős politikát ígért, és világossá tette, hogy a drákói szigorú biztonsági rendeleteket, amelyek Matteo Salvini előző, jobboldali belügyminiszter irányításával születtek, az államfő javaslatai alapján fogják kiegészíteni, de visszavonásukról nem ejtett szót. Az olasz kormányfő több szolidaritást vár a többi uniós tagállamtól, és egyben humanitárius folyosók létrehozását szorgalmazta, melyeken keresztül ki lehet menteni a veszélyben lévő menekülteket.

Kedden a felsőházban tartanak hasonló bizalmi szavazást. A testületben csekély többsége van a koalíciónak.

Az M5S és a PD több hétig tartó tárgyalásokat követően állapodott meg a közös kormányalakításról, miután Matteo Salvini előrehozott választások reményében véget vetett a közös kormányzásnak az M5S-szel, miután pártja, a jobboldali Liga a legutóbbi választások óta a legnépszerűbb politikai erővé vált Olaszországban.

A Liga és jobboldali szövetségese, az Olasz Testvérek nevű párt tiltakozást szervezett a képviselőháznál, és az új kormány megalakulását unióbarát palotaforradalomnak kiáltották ki.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×