eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Meggyengültek a német kormánypártok, előretört az AfD

Az ország újraegyesítése óta kormányzó néppártok, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyengülését és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes ellenzéki párt előretörését mutatják a németországi Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás késő este megjelent részeredményei.

Brandenburgban ugyan ismét az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, de a koalíció - a szociáldemokraták és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) - elveszítette a többségét a potsdami Landtagban, mert mindkét párt támogatottsága jelentősen visszaesett.

Szászországban hasonló a helyzet, ismét a CDU végzett az első helyen, de eddigi koalíciós partnerével, az SPD-vel együtt nagymértékben gyengült, így a két pártnak nincs többsége a drezdai Landtagban.

Az AfD mindkét tartományban előlépett a második számú politikai erővé, de várhatóan ellenzékben marad,

mert a Landtag egyik pártja sem hajlandó az együttműködésre.

Erősödtek a Zöldek is, de nem nem érték el a választás előtti utolsó felmérések alapján valószínűnek tartott szintet.

A hivatalban lévő brandenburgi SPD-s és a szászországi CDU-s miniszterelnök, Dietmar Woidke és Michael Kretschmer egyaránt hangsúlyozta, hogy pártjuk egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás folytatására. Kiemelték, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását célzó tárgyalásokat.

Brandenburgban az SPD a Baloldallal és a Zöldekkel, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakíthat kormányt. Szászországban egy CDU-SPD-Zöldek összetételű koalíció tűnik lehetségesnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a kampány során mindkét tartományban volt olyan időszak, amelyben úgy tűnt, hogy az AfD végezhet az első helyen, és ez végül nem következett be, mindkét tartományi miniszterelnök a barátságos kifejezést használta. Dietmar Woidke potsdami tájékoztatóján azt mondta, örvendetes, hogy Brandenburg továbbra is "a barátságos arcát" mutatja a világnak. Michael Kretschmer pártja drezdai eredményváró rendezvényén úgy fogalmazott, hogy vasárnap "a barátságos Szászország győzött".

A két keleti - az egykori NDK területén fekvő - tartományban tartott választásnak egyelőre mérsékelt hatása lehet a szövetségi szintű politikára, illetve a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD által alkotott szövetségi kormányra, főleg azért, mert a súlyos veszteségek ellenére továbbra is az SPD, illetve a CDU maradhat a legnagyobb kormánypárt. Nagyobb szabású mozgás - a kormánykoalíció esetleges felbomlása, előre hozott választások - az október végén tartandó türingiai tartományi választás, valamint az SPD tisztújításának december elejére kitűzött lezárása után bontakozhat ki.

A késő esti részeredmények szerint Brandenburgban

  • az SPD a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, ami 5,9 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest.
  • Az AfD 23,5 százalékkal végzett a második helyen, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékot.
  • A harmadik a CDU 15,7 százalékkal, 7,3 százalékponttal elmaradva 2014-es 23 százaléktól.
  • A negyedik a Baloldal 10,8 százalékkal, ami 7,8 százalékpontos visszaesés a 2014-es 18,6 százalékhoz képest.
  • A Zöldek a szavazatok 10,7 százalékát gyűjtötték össze, ez 4,5 százalékkal jobb az öt évvel ezelőtti 6,2 százaléknál.
  • Új szereplő a potsdami Landtagban a Szabad Választók (FW) pártja, amely a szavaztok 5,1 százalékát szerezte meg, 0,1 százalékponttal átlépve a bejutási küszöböt.

Szászországban

  • a CDU 32,5 százalékkal végzett az első helyen, ami 6,9 százalékpontos csökkenés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.
  • Az AfD a szavazatok 27,8 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 18,1 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt történetének legjobb tartományi választási eredménye.
  • A harmadik a Baloldal 10,3 százalékkal, ami 8,6 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 19 százalékhoz képest.
  • A Zöldek 8,2 százalékot szereztek, 2,5 százalékponttal javítva az öt évvel ezelőtt elért 5,7 százalékos eredményüket.
  • Az SPD alkotja a drezdai Landtag legkisebb frakcióját, a szavazatok 7,8 százalékát szerezték meg, ami 4,6 százalékpontos visszaesés a 2014-es 12,4 százalékhoz képest, és a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredménye.

A választási részvételi arány az előzetes adatok szerint mindkét tartományban emelkedett, Brandenburgban a 2014-es 47,9 százalékról 60,5 százalékra, Szászországban 49,2 százalékról 65 százalékra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×