eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Merre tovább Európai Unió?

A globális felmelegedés, az energiagazdálkodás és a megújuló energiák térnyerése lesz a fő téma az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki találkozóján. A csúcstalálkozón szó lesz a versenyképesség javítását szolgáló lisszaboni stratégiáról és a majdani EU-alkotmány alapjának szánt Berlini Nyilatkozatról is.

Az Európai Unió állam- és kormányfőire maradt a döntés az Európai Bizottság által januárban beterjesztett energiacsomag egyes elemeiről.

Bár a tervezet nagy részéről a miniszterek már döntöttek, a megújuló energiákkal kapcsolatos uniós tervezetről az Európai Unió Tanácsa dönthet a ma kezdődő kétnapos csúcstalálkozón.

Vannak ellenzői

Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője az InfoRádiónak azt mondta, ambiciózus célt fogalmazott meg a bizottság.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU 2020-ig a teljes uniós energiafogyasztás 20 százalékát megújuló energiákból fedezze. Bizonyos szempontból érthető is, hogy számos tagállam vonakodik egyfajta kötelezettséget vállalni a teljesítésére anélkül, hogy tudná, hogy ez egyes tagállamokra lebontva milyen kötelezettségekkel fog járni - monda Gyévai Zoltán.

Környezetvédelem, alkotmány

A csúcstalálkozó központi témája a globális felmelegedés, és az üvegház-hatású gázkibocsátás csökkentése lesz, tehát az állam- és kormányfők várhatóan arról is dönthetnek, hogy az unió 2020-ig ötödével csökkentse a szén-dioxid kibocsátást.

A német soros elnökség az év elején célul tűzte ki az uniós alkotmányozási folyamat menetrendjének megalkotását.

Ennek része a Római Szerződés 50. évfordulójára kiadandó Berlini Nyilatkozat is, melynek Gyévai Zoltán szerint négy része lehet.Merre tovább?

Az első rész az elmúlt 50 év eredményeinek ismertetésére szorítkozik, utána pedig az a közösségi értékeket sorolja fel, amire az EU alapul, és amiben konszenzus van a tagállamok között - közölte Gyévai Zoltán.

Majd pedig utal az ezeken az értékeken alapuló közösségi politikákra. A negyedik rész lesz a legkényesebb: mi legyen a jövőben? Milyen fontos területeken próbáljon majd az EU közös politikákat létrehozni? - fogalmazott a BruxInfo elemzője.

Magyarország például a kollektív kisebbségi jogokat egységesítené, Nagy-Britannia a további keleti bővítés mellett törne lándzsát, mások pedig az euróval kapcsolatban hoznának új szabályokat.

A kétnapos csúcstalálkozón szó lesz még az unió versenyképességének javításáról. Ezzel kapcsolatban több felmérés is azt mutatta a közelmúltban, hogy nőtt a különbség az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×