eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én. Balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megszólt Orbán Viktor a kötcsei beszéde előtt

Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd - jelentette ki a miniszterelnök szombaton a Somogy vármegyei Kötcsén újságíróknak nyilatkozva.

Orbán Viktor azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A kötcsei találkozón arról beszél, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen – tájékoztatta a miniszterelnök az újságírókat.

Ennek a gazdaságpolitikának a "szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – fogalmazott Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a reptér a nemzeti vagyonnak a visszavásárlása. A Vodafone megvásárlása pedig történelmi lépés, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő infokommunikációs, telekommunikációs, nagy nemzetközi erejű cége.

Ne legyen vita az MNB-vel

A jegybank és a kormány közötti vitákról elmondta: a gazdaságról mindig lesznek viták, mert van, aki egyfajta módon, mások meg másfajta módon képzelik el a jó gazdaságot. A jegybank és a kormány között viszont ne legyen vita. "Ha van vita, annak megvannak az okai, erről Orbán Balázs világosan beszélt" - mondta a politikai igazgató korábbi nyilatkozatára utalva, amely a jegybankelnök és a gazdaságirányításért felelős miniszter személyes jellegű vitájáról szólt.

Egészségügy

A magyar egészségügy helyzetéről szóló kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy 8 ezerrel több orvos van most, mint 2010-ben. Megemelték a béreket, a klimatizált helyiségek száma minden évben nő. "Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is", de természetesen nem értünk a munka végére - tette hozzá.

Irodaházak

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja etikusnak, hogy a vejéhez köthető cégektől vásárolt több mint 500 milliárd forint értékben irodaházat az állam, a kormányfő azt mondta: "az az etikus, hogyha betartjuk a szabályokat; minden szabályt". Az európai uniós pénzek kérdésére Orbán Viktor azt válaszolta, hogy "ott van 12 milliárd a számlánkon". Arról beszélünk, hogy nincsenek EU-s pénzek, "hogy a fészkes fenébe ne lennének?" - tette hozzá. A 12 milliárd euró arra vár, hogy bevonjuk a magyar gazdaságba.

Béketerv

A kiszivárgott béketerve kapcsán Orbán Viktor elmondta: ha az unió akkor elfogadta volna bármelyik elemét a javaslatnak, ma sokkal kevesebb lenne a baj. "Egyébként a békemisszió nem ért véget. Egész nyáron dolgoztam rajta, nemzetközi munkát végzünk, lesznek látványos kezdeményezések, amelyek már szeptember hónapban megjelennek" - tette hozzá.

Magyar Péter

Arra a kérdésre, hogy fog-e vitázni Magyar Péterrel Strasbourgban, Orbán Viktor azt mondta: ő nem európai parlamenti (EP-) képviselő, viszont eleget fog tenni a soros elnökségből fakadó kötelezettségnek, és az EP minden képviselőjének rendelkezésére fog állni.

Bese-ügy

A Blikk azt is írja, hogy a kormányfő hallott arról, hogy felfüggesztették Bese Gergő katolikus papot, miután kiderült, hogy melegorgiákra járt. "Én is bízok a saját egyházi vezetőimben, bár kálvinista vagyok, de bízom a katolikus vezetőkben is, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudják" – mondta erre felvetésre Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 17:08
2024. szeptember 7. 16:50
×
×
×
×