eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
A monszunesők miatt megáradt Han folyó vize hömpölyög a Jamszu híd aszfaltburkolatán Szöulban 2023. július 14-én. Az özönvízszerű esőzések miatt reggelre virradóan több mint négyezer háztartás maradt áram nélkül a dél-koreai fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA

Rettegnek a globális felmelegedés miatt Dél-Koreában

Több mint harmincezer tüntető gyűlt össze a rekkenő hőségben szombaton Dél-Korea fővárosában, Szöulban, hogy erőteljesebb fellépést követeljen a kormánytól a globális felmelegedés megfékezésére.

Ez volt az idei legnagyobb megmozdulás Dél-Koreában, a több mint 30 Celsius-fokos melegben idősek és fiatalok együtt vonultak utcára, megbénítva a szöuli közlekedést.

"Az idei nyarat légkondicionáló berendezés nélkül nem lehetett kibírni. Olyan problémával állunk szemben, amely nem csupán egyetlen ország egyedi problémája. Rendszerszintű változásra van szükségünk, és ideje cselekedni, mert kifogyunk az időből - figyelmeztetett a tüntetés egyik szervezője.

A tiltakozóakciót az alkotmánybíróság múlt havi határozata váltotta ki, amelyben a testület kimondta, hogy az ország klímaváltozási jogszabálya nem védi meg az alapvető emberi jogokat, és nincsenek célkittűzései a jövő generációinak védelmére.

Dél-Korea egyike a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátó országainak. A kormány nemrég azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az ipari üvegházhatású gázok kibocsátását 40 százalékkal csökkenti a 2018-as szinthez képest.

Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×