eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szitává fúrták a gödi talajt, bejelentették, hogy mit találtak a Samsung-gyár közelében

Május második felében 19 furaton keresztül vettek mintát a gödi talajvízből. Az akkreditált laboratóriumi elemzés után elkészült egy szakértői vélemény, és e szerint egyetlen talajvíz- és egyetlen talajmintában sem volt kimutatható az oldószer NMP komponens jelenléte.

A Gödi Körképnek a mérést végző NNK Kft. képviseletében Püski Imre okleveles környezetmérnök nyilatkozott és elmesélte a vizsgálatok menetét.

Tizenkilenc helyszínen fúrtunk le a talajba a talajvízszintig – három esetben nem sikerült talajvizet találni –, ezenkívül a felső rétegből talajmintát vettünk. A területről akkreditált módon összesen 16 talajvíz- és 328 talajmintát nyertünk.

A talajmintákból a szerződés szerint csak a feltalaj mintái kerültek laboratóriumba.

Mintavételi szempontok

Az akkumulátorgyár körül 500, 1000 és 1500 méteres távolságban, koncentrikus kör alakban, a Duna felé mélyítették le fúrásokat, ezenkívül az M2-es gyorsforgalmi út túloldalán is végeztek három fúrást. Ez utóbbi területen talajvizet nem találtak, így mind a hat megfigyelőkutat a gyár és a Duna közötti területre javasolják telepíteni úgy, hogy illeszkedjenek a kiindulási elképzeléshez, vagyis a gyártól 500, 1000 és 1500 méteres távolsághoz.

Veszélyes oldószer

Az összes talajmintánál megtörtént a vizsgálat fémekre és félfémekre, az NMP oldószerre, továbbá hat kiválasztott furatnál gyakorlatilag kiterjedt majdnem minden eddig ismert és határértékkel rendelkező szennyező komponensre.

A talajvízelemzések egyrészt lefedték az általános vízkémiai összetevőket, másrészt itt is vizsgálni kellett az akkumulátorgyártásból származó/származható esetleges alkotóelemeket, például a lítium- és az NMP-koncentrációt. A mintákat akkreditált laboratóriumok elemezték - tette hozzá a szakember.

Eredmény

Püski Imre szerint

egyetlen vízmintában és egyetlen talajmintában sem volt kimutatható az NMP komponens (Samsung-gyárnál erről cikkezett a sajtó) jelenléte.

Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az NMP-nek hivatalosan nem tudunk karcinogén, azaz rákkeltő hatásáról. Jellemző rá, hogy elég gyorsan bomlik, biológiai lebomlási ideje a termék biztonsági adatlapja alapján kb. húsz nap. Tudni érdemes még az NMP-ről, hogy normál üzemmenetben az akkumulátorgyár légszennyező anyagként bocsátja ki, és a légkörből „megfelelő” meteorológiai viszonyok között (például csapadékkal)tud eljutni a talajra, onnan pedig belemosódni a talajvízbe.

Szabályozni kellene

Az NMP nem szerepel a határértékeket tartalmazó rendeletben, jelenleg még nem dolgoztak ki rá határértéket. Ugyanakkor a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata idén áprilisban szakértői anyagot tett közzé a szennyvíz NMP koncentráció határértékének meghatározási szempontjairól: „ha egy olyan anyag kerül elő, ami természetben nem található meg és korábban nem használtak, és nincs benne jogszabályokban sem, ennek a megjelenése mindenképpen egyfajta környezetkárosodásnak a gyanúját kelti fel”, akkor

a zéró tolerancia alkalmazását javasolják

a jelen és jövő generációk védelme érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×