eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szakértő: új szőlőfajták honosítása is szóba jöhet itthon

A következő években komolyabb fajtaszám-bővítésre nem lesz szükség a szőlőtermesztésben, ugyanakkor az ellenállóbb, a stressztényezőkre jobban reagáló fajtákra lehet nagyobb igény – mondta az InfoRádióban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgató-helyettese.

Múlt pénteken Szőlészeti – Borászati Szakmai Napot tartottak a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepén. Az ötletgazdák szerint az ilyen események lehetőséget teremtenek a szőlészeti-borászati szakembereknek, kutatóknak és érdeklődőknek a tapasztalatcserére, új ismeretek megszerzésére és a legújabb trendek megismerésére, ezáltal pedig hozzájárulnak az ágazat fejlődéséhez és a minőségi szőlőtermesztés, valamint a borkészítés előmozdításához.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgató-helyettese azt mondta az InfoRádióban, hogy a szőlőtermesztésben jelentős fajtaszám-bővítésre várhatóan nem lesz szükség a következő években, ugyanakkor

az ellenállóbb, a stressztényezőkre jobban reagáló fajtákra lehet nagyobb igény.

Varga Zsuzsanna hozzátette: a klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében a szélsőségek gyakoribbá válását eredményezik. Ez a hőmérsékletre és a csapadékeloszlásra egyaránt igaz.

A magyarországi fajtaválaszték gazdag és kielégíti a fogyasztók változó igényeit. „Inkább a reagálási időnk lassabb, hiszen évtizedekben mérhető egy szőlőültetvény élete, tehát ennyi idő alatt alakulhat át annyira egyfajta választék, hogy az igényekhez a leginkább alkalmazkodjon” – közölte. Bár a fogyasztók között egyesek a különlegességeket, mások pedig a jól bevált fajtákat keresik, ezek az igények a gazdag fajtaválasztéknak köszönhetően egyaránt tökéletesen kielégíthetők.

Varga Zsuzsanna arról is beszélt, hogy milyen irányt kell vennie a klímaváltozás miatt a szőlészetnek, szerinte a már említett

fogyasztói változatosság miatt szóba jöhetnek akár a honosítások is, erre gondolniuk kell a jövőben.

„A szőlő egy viszonylag jól alkalmazkodó növény. Mivel évszázadok óta termesztjük ezeket a régi magyar fajtákat, ezért elmondhatjuk róluk, hogy nemcsak jól bírják ezt a klímát, hanem talán ezek lehetnek számunkra a jövő zálogai is, sőt ugyanez igaz az új nemesítésű hibridekre is” – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×