Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Szüretelőgép szedi a legkorábbi érésű szőlőfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Idén két-három héttel korábban kezdődik a szőlőszüret

Az extrém meleg időjárás miatt már július végén elkezdődik a szőlő szüretelése a csabagyöngye és az irsai fajtákkal – mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi ügyekért felelős alelnöke. Varga Máté szerint a tavaszi fagyok és a nyári jégkárok ellenére jobb lesz az idei termés a tavalyinál.

A korán érő szőlőfajtákat általában augusztus közepén vagy végén kezdik el szüretelni, de a kánikula miatt idén már július végén elindulhat a betakarítás a csabagyöngye és az Irsai Olivér fajtákkal. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi ügyekért felelős alelnöke az InfoRádióban elmondta: elég jók a kilátások az idei termésmennyiséget illetően, bár a tavaszi fagyok és a nyári jégkárok okoztak problémákat az ország egyes borvidékein, hiszen több száz hektárnyi területet sújtottak a természeti csapások. „Azt sajnos nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy mindenhol magas termés lesz” – tette hozzá Varga Máté.

Ugyanakkor a tavalyi gyengébb év után idén nagyobb mennyiségű termésre számít a HNT alelnöke. Mint fogalmazott, a tartósan nagy forróság „nem igazán használ” a szőlőnek. A fiatalabb ültetvényeken – ahol még nem nagy a gyökértömeg – már észrevehető az alsó levelek sárgulása. Varga Máté elmondta:

ezeken az ültetvényeken már nem biztos, hogy fel tud venni a talajból annyi vizet a szőlőnövény, amennyi a fürtök kineveléséhez, a bogyónövekedéshez szükséges lenne.

Varga Máté arról is beszélt, hogy vannak olyan szőlőfajták is, amelyeket csak ősszel szüretelnek. A későbbi érésű fajták leszedése a szüreti szezon végén történik, ilyen például a rajnai rizling, a cabernet sauvignon vagy más kékszőlők.

Ezek a fajták valószínűleg szeptember végén vagy legkésőbb október elején bekerülnek a pincékbe, így a kevésbé alkoholos, gyümölcsösebb vörösborok is viszonylag hamar elkészülhetnek a piaci trendeknek, valamint a fogyasztási szokásoknak megfelelően.

„Összességében a teljes szüret két-három héttel korábban kezdődik idén” – tette hozzá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi ügyekért felelős alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 7. 08:35
×
×
×
×