eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Meredeken esnek az árak az energiapiacon, de... – körkép

Az elmúlt hónapokban óriási esés volt tapasztalható az áram, a gáz és az olaj árában is, a tavalyi szintek ezzel együtt is más dimenzióban vannak.

A nyári csúcsok után számos energiapiaci termék ára meredeken csökken, az olaj, a benzin, a földgáz, és az áram ára is jóval lejjebb van, mint néhány hónappal ezelőtt. Azért árnyalja a képet, hogy a néhány évvel korábbi szinteknél így is jóval drágábbak – írja az energiahordozók árváltozásait összegző cikkében a Portfolio.

Az egyik legfontosabb példa: az európai földgáz jegyzése már 64 százalékot zuhant a csúcsról, mégis hatszor annyiba kerül a gáz, mint a tavalyi év elején.

A Brent olajtípus június közepe óta jelentősen csökkent, 125 dollár közelében volt nyár elején a jegyzés, ehhez képest 26,5 százalékot esett az árfolyam mostanáig. Ennek hátterében elsősorban a recessziós félelmek álltak – magyarázza a lap, és hozzáteszik, hogy az esést azért megfogta az olajkartell döntése, melynek értelmében jelentősen visszavágták a kitermelés.

Az olajár kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy

kinyílt az olló a benzin és a dízel között:

míg tavasszal hasonló volt az áruk, mostanra jelentős lett a különbség elsősorban a dízelhiány miatt,

és Magyarországon a piaci árú gázolaj rekordszintre drágult (míg például Németországban nem).

Magyarországon soha nem volt még annyival drágább a dízel a benzinnél, mint a szerdai árváltozás után – jelzik.

A földgáz ára Európában masszívan csökkent az elmúlt hónapokban. A holland határidős földgázpiaci jegyzések ma már 120 euró közelében jártak, ami négy hónapja a legalacsonyabb szint, és 64,2 százalékos csökkenést jelent a korábbi csúcshoz képest. Az enyhe időjárás és a bőséges készletek enyhítik a hiány miatti aggodalmakat – az európai gáztározók több mint 92 százalékban megteltek.

Két fejleményre hívják fel a figyelmet:

  • Németország elrendelte, hogy az ország három megmaradt atomerőműve 2023. április közepéig működjön,
  • az olasz Enel pedig állítólag 16 milliárd eurós hitelkeretről tárgyal a bankokkal, hogy fedezze az emelkedő energiaárakhoz kapcsolódó származékos kockázatokat.

Az amerikai földgáz határidős jegyzése hétfőn csaknem 7 százalékkal 6 dollárra, azaz három hónapja a legalacsonyabb szintre esett, ezzel 39,1 százalékkal csökkent augusztus óta.

A magyar másnapi zsinóráram augusztusban megközelítette a 750 eurót, majd innen szűk két hónap alatt lejött a mostani 210 euróhoz közeli szintre – írják. Brutális esés, viszont tavaly év elején 40 euró körül mozgott az ára.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×