eur:
395.03
usd:
367.14
bux:
71487.91
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Már fizetik is a Kisfaludy-program milliárdjait

Rekordgyorsasággal bírálták el a július közepén lezárt szálláshely-fejlesztési programra érkező pályázatokat, a támogatások jelentős részét már kifizették és javában zajlanak a beruházások is a programot lebonyolító Kisfaludy 2030 Zrt. szerint.

Szűk másfél hónap alatt - június 4. és július 15. között több mint 16 ezer pályázat érkezett, a támogatható kérelmek száma megközelítette a 14 ezret - közölte a Világgazdasággal a turisztikai beruházások fellendítésére kiírt állami támogatási pályázat lebonyolításával megbízott Kisfaludy 2030 Zrt.. A tavasszal bejelentett újabb Kisfaludy-programra a legfeljebb nyolcszobás, 16 férőhelyes magán- és egyéb vidéki szálláshelyek pályázhattak.

A cég szerint a beérkezett pályázatokban a jogosultak jellemzően 3-3,5 millió forintot kértek korszerűsítésre.

A megítélt támogatás összértéke elérte a 40 milliárd forintot, amiből 45 ezer szoba újulhat meg.

A legtöbb, mintegy 3 ezer jóváhagyott pályázat Somogy megyéből érkezett, míg Veszprém megyében több mint 1600, Zalában csaknem 1300 kérelmet hagytak jóvá. A sort Zala és Hajdú-Bihar megye folytatja, a lista végén Komárom-Esztergom megye, előtte pedig Nógrád megye áll.

A támogatást alapvetően külső-belső felújításra, belsőépítészeti átalakításra, például fürdőszoba-korszerűsítésre, bútorzat vásárlására, wellnessrészleg kialakítására és napkollektorok beszerzésére szeretnék felhasználni a szálláshelyeken. A pályázók közül többen szezont hosszabbítanak, vagy egész éves üzemre váltanak.

A sikeres pályázat feltételéül előírt, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) történő kötelező regisztráció és pályázatkezelés célja volt az ágazat fehérítése is. A regisztráció révén a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákról naprakész statisztikai és forgalmi adatok állhatnak rendelkezésre, és így mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye is. Az NTAK-nál eddig 37 701 szálláshely regisztrált, szállodák, pan­ziók, kempingek, egyéb szálláshelyek vegyesen. A pályázati kiírás idején – információink szerint – négyezer új NTAK-regisztráció született.

A lap szerint a nyertesek már meg is kapták a jóváhagyott támogatásokat, és a felújítási munkák is javában zajlanak annak érdekében, hogy év végéig befejeződjön a kivitelezés, és ezt követően 90 napon belül elszámolhassanak a támogatások felhasználásával a pályázók.

A pályázati felhívás megköveteli, hogy a szálláshely működjön a fenntartási időszak végéig, de az általa később alkalmazott árakra vonatkozóan nem tartalmaz megkötéseket a minőségi szintet lépő támogatottakkal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×