eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Lassan újulnak meg a hazai szőlőültetvények

Idén a termőterület 2,5 százalékának korszerűsítésére pályáztak a gazdák. A piaci problémák az új ültetvények létesítését is visszavetik, 2020-ban az egyébként sem magas éves kvóta alig negyedére jött támogatási kérelem.

Az idén 1536 hektár borszőlőültetvény korszerűsítésére adtak be pályázatot a gazdák, ami mindössze a hazai ültetvényterület 2,5 százaléka - írta a a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai alapján a Magyar Nemzet. A HNT statisztikái egyébként összesen 65 396 hektárnyi ültetvényterületet tartanak nyilván, amiből mindössze 59 374 hektár számít termő ültetvénynek, a fennmaradó hányad a termőre fordulásra váró új telepítés. Ezzel szemben a KSH 2018-ban 71,5 ezer hektár szőlő művelési ágú területet tartott nyilván.

Maga a szerkezetátalakítási támogatás azt célozza, hogy akár fajtaváltással, akár az ültetvények áttelepítésével, vagy a termesztéstechnológiai módszereik javításával versenyképesebbek és hatékonyabbak legyenek a termelők.

A programban 2020–2023 között összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre,

ebben a ciklusban újdonság, hogy a költségek 40-75 százalékára lehet támogatást kérni.

Ahogyan az is, hogy most az az idős, de magas terméspotenciállal bíró ültetvények megújítását is támogatják, amire egyébként a legnagyobb igény a tokaji, az egri, a szekszárdi és a villányi borvidékről érkezett.

Az Agrárminisztérium a tervek szerint szeptemberben újra megnyitja a szerkezetátalakítási pályázatot.

Az új telepítés még ennyire sem népszerű: a más európai országokkal összevetve meglehetősen kicsinek számító termelésbe vonható új területre szóló 654 hektáros éves kvótára mindössze 158,5 hektárnyi engedélyezési kérelem érkezett. Az új borszőlő-telepítésre vonatkozó engedélyezési szabályozás értelmében évente az előző évhez képest egy százalékkal nőhet a szőlőültetvények területe az országban, az új engedélyeket pedig április 1-je és 30-a között adhatják be a termelők. A Vidékfejlesztési Programban az új telepítés támogatására augusztus végéig lehet pályázni.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×