eur:
393.04
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boroshordók a Thummerer Pincészetben Noszvajon 2012. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Egyszerre mentenék és reformálnák meg a szőlő-bor ágazatot

Ígéretesek az esőre váró szőlőültetvények, de a borászok még a tavalyi borral sem tudnak mit kezdeni a vendéglátóhelyek ideiglenes bezárása miatt.

Bár tavaly mintegy négyszázezer hektoliterrel kevesebb bor készült a zöldszüret és a lepárlás miatt, a járvány nyomán bezárt vendéglátóhelyek kieső forgalma megviseli a bortermelőket. Az eladatlan készletek a raktárban pihennek, miközben már ígéretes képet mutatnak a virágzás előtt álló ültetvények is. Az aszály eddig elsősorban az alföldi borvidékeket viselte meg - írta a Világgazdaság Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökére hivatkozva. Az elnök szerint a telepítési kedv sem hagyott alább: ahol eltervezték a telepítést, meg is valósították, ebben nem jelentett akadályt a koronavírus-járvány.

Az Agrárminisztérium még május elején közölte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint többletforrás érkezik az agráriumba, részben a szőlő-bor ágazat helyzetének javítására, egy új támogatási konstrukción keresztül. A tárca szerint a kormányzati feladat most kettős: az ágazat reformját célzó intézkedéseket kell hozni, és segíteni kell a járványügyi rendelkezések okozta gazdasági nehézségek átvészelését.

A lap szerint egyelőre még dolgoznak a részleteken.

A borászok mindenesetre inkább a termelési támogatást preferálnák a zöldszürettel szemben. Az eddig bejelentett intézkedések közül a szőlő-bor ágazat szereplői számára is elérhető a 100 százalékosra emelt kamat- és kezességidíj támogatással folyósított Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitel, illetve az, hogy a munkáltatók mentesülnek a bérek utáni közterhek megfizetése alól.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×