eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Megy a hadakozás az Európa fölötti kontrollért

Egyfajta versenyfutás alakult ki az Egyesült Államok és Oroszország között Európa gázpiacáért – közölte Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, miután a washingtoni szenátus bizottsága megszavazta, hogy alkalmazzanak szankciókat azon cégvezetők ellen, akik az orosz forrásból származó nyersanyagot továbbító Északi Áramlat 2 hálózat kiépítésén dolgoznak.

Európa a világ egyik legnagyobb összefüggő piaca, amelyet jelenleg belső forrásokból, valamint importból látnak el, ebben pedig Oroszországnak - amely a legnagyobb importőr is - folyamatosan növekvő szerepe van, hiszen Európában értékesíthető többletkapacitással rendelkeznek, magyarázta Plester Tamás az InfoRádiónak nyilatkozva.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 15 évben komoly ipari forradalom zajlott le a földgáztermelés területén, ennek következtében nettó exportőrré váltak az utóbbi években. Az elsősorban cseppfolyós földgázként szállított gáznak (LNG) az egyik célpiaca Európa lehet, tette hozzá a szakértő.

"Vagyis

Oroszország és az Egyesült Államok között egyfajta versenyfutás van azért, hogy Európa gázpiacait ki tudja kontrollálni"

– fogalmazott az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Úgy értékelt, hogy a mostani tengerentúli lépés, amelynek értelmében az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében részt vállaló cégeket szankciókkal sújtanák, az egyfajta politikai és egyben gazdasági üzenet is Európa irányába. Az Egyesült Államok növelné a cseppfolyós földgázeladását az öreg kontinens irányába, másrészt szeretnék politikailag gyengíteni Oroszországot.

Szó van arról is, hogy ha az orosz vezeték közvetlenül Németországba érkezne, akkor nőne a németek stratégiai szerepe, hiszen a német vállalatok kezébe kerülne orosz gázimport jelentős részének elosztása. Ez okoz egyfajta konfliktust Németország és az USA között is, részben talán emiatt nem lépett fel nagyon drasztikusan az Északi Áramlat 2 megépítésével szemben.

Pletser Tamás egyébként úgy látja,

reális esélye van, hogy Európa gázellátásában a cseppfolyós földgáznak jóval nagyobb szerepe legyen,

ehhez azonban komoly beruházásokra lenne szükség, Európában ugyanis jelenleg mintegy 120 milliárd köbméter LNG-fogadó kapacitás van. Ki kellene azonban építeni egy jelentős új vezetékrendszert, ami lehetővé tenné azt, hogy Európában nyugatról keleti irányba is áramolhasson a gáz, hasonlóan szabadon, mint ahogy most Oroszország felől eljut nyugatra - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×