eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Munkaerőhiányban a világ élvonalában vagyunk

A magyar munkaadók még a világátlagnál is nehezebb helyzetben vannak, ami a munkaerőhiányt illeti: globálisan a cégek 40, Magyarországon 57 százalékának jelent problémát egy-egy állást betölteni - derült ki a Manpower felméréséből. A Manpower Magyarország vezetője az InfoRádióban azt mondta: szakmunkásokat a legnehezebb találni.

A Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója jelezte, a megkérdezett munkáltatók 57 százaléka kijelenti, hogy munkaerőhiánnyal küzd. Ez az előző évhez képest 10 százalékos növekedés. Csak Bulgáriában és Romániában magas ez a szám. A világátlag 38-ról 40 százalékra emelkedett egy év alatt.

„A világhoz képest 17 százalékponttal magasabban vagyunk sajnos. Tudjuk és látjuk az okát: nálunk van a legalacsonyabb bér Európában. A bolgárokkal versenyzünk ebben” - mondta Dalányi László.

A megkérdezettek 32 százaléka azt mondja, nem talál embert, 31 százalék a képzett szakemberek hiányát érzi, túlzott bérigényt csak 12 százalék jelölte meg – részletezte a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Tavaly ilyenkor Európa azt mondta, megpróbálja megtartani az embereit; képzéssel, különböző juttatásokkal, pozíciókkal, vagy belső áthelyezésekkel, munka kiszervezéssel, tehát megvoltak az elképzelések a kezelésére. Ez változott. Ma a megkérdezettek 31 százaléka képzéseket, fejlesztéseket kínál a meglévő dolgozóknak. Egy év kellett ahhoz, hogy ez nálunk is leülepedjen, mert az előző éves büdzsébe nem volt betervezve. El kellett telnie egy jóváhagyási időszaknak, hogy az anyacég engedélyezze a képzéseket” - jelezte Dalányi László.

Van egy top 10-es lista, ami nem sokat változott, és világszinten ugyanezek szerepelnek benne – mondta a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Első helyen folyamatosan a szakmunka; villanyszerelő, asztalos, hegesztő, kőműves, vízvezetékszerelő. Őket követi a sofőr, majd a mérnök, főleg műszaki, elektronikai és építő. Előrébb jött a vendéglátóiparban és az egészségügyben dolgozók kategóriája, az IT szakemberek és a csoportvezetők; pénzügyi és a mérlegképes könyvelők, pénzügyi elemzők eggyel lejjebb mentek. Picit előrébb mentek az ápolónők és a betanított munkások is jönnek előre, a tizedik helyen vannak” - sorolta Dalányi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×