eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Jön a metaverzum – aki eddig nem volt kütyüfüggő...

...annak azért változik meg az élete, aki eddig is az volt, annak pedig azért. Vannak viszont egyértelműen jó gyümölcsei is a mindennapi életet gyökeresen átformáló, közeli jövőnek.

Általános tapasztalat, hogy az emberek – merőben különböző okokból, de – folyamatosan a telefonjukba mélyednek a hétköznapokban, telefonálnak, chatelnek, videókat néznek, játszanak, dolgoznak...

Ám a metaverzumok alapjait még csak most rakják le, ez pedig új impulzust ad majd a telefonfüggésnek. Mint az a Portfolio összeállításából kiderül, a metaverzumok néhány éven belül olyan virtuális terek lesznek, ahol az emberek szinte mindent tudni fognak egymással csinálni, kommunikálhatnak, szórakozhatnak, dolgozhatnak, ügyeket intézhetnek. Egy szó, mint száz, a legnagyobb techcégek azon versengenek, hogy ők nyújthassanak elsőként ilyen szolgáltatást, magukhoz láncolva emberek százmillióit.

Ezt a "kütyühöz láncolódást" csak felerősítette a koronavírus-világjárvány, de a folyamat anélkül is tempósan haladt, 2019-ről 2020-ra azonban 60 százalékkal nőtt a közösségi médiumok használata a 12-17 évesek körében, a napi ott töltött idő már 193 percnél tartott, a gyerekek tehát ott "találkoztak" egymással.

Ezek után nem meglepő, hogy a metaverzumoknak mindenki más is része akar lenni - vagy odakényszerül.

Már működnek metaverzumok a következő témákban:

  • ingatlanok, ingóságok virtuális/valóságos adás-vétele (pl. Roblox)
  • kibővített Facebook játékra, munkára (ehhez 10 ezer új európai munkahelyet hoz létre)
  • közigazgatás, turizmus, imázs (pl. Szöul, 2023-tól)

Paris Hilton is beszállt a metaverzumba, a Robloxban tavaly év végén létrehozta a Paris World nevű szigetet, amin ott áll a Beverly Hills-i villájának a másolata és a hozzá tartozó kutyavilla is. A Paris Worldben a rajongók mikrotranzakciókkal fizethetnek virtuális ruhákért vagy éppen azért, hogy Paris Hilton szigetét körbejárják egy jet-skivel.

A metaverzum iránti érdeklődést jól mutatja az is, hogy hogyan alakultak a Google-keresések a témában.

A metaverzum viszont jelenleg még nagyon nehezen definiálható, hisz egyelőre csak kezdetlegesen létezik. Egy megközelítés szerint

az internet lehetséges jövőbeli fejlődési szintjéről lehet beszélni, amely új világban az oktatás, a munka, a szórakozás egyre inkább virtuális lények segítségével zajlik 3D-s környezetben,

ahol még a felhasználók virtuális tulajdona is fontossá válik, vagyis egy "valós idejű szimulációról" van szó, a való élet és a virtuális tér összekapcsolásáról a technológia segítségével.

Eredményeként tehát folyamatosan az "interneten leszünk" ahelyett, hogy "csak hozzáférnénk".

Mark Zuckerberg Facebook-alapító szerint a metaverzumok egyik következménye az lesz, hogy egy

csomó tárgy a jövőben csupán holografikusan fog létezni

- mint például a tévé vagy a számítógép maga is, ennek előfutáraként persze minden meglesz először 2D-ben is, képernyőn.

További következmény, hogy az ember időt fog tudni spórolni, hisz magunk is hologramként lehetünk másutt, mint ahol testi valónkban tartózkodunk: lehetünk koncerten a barátainkkal vagy szüleink nappalijában egy hirtelen váltással, ez pedig a közlekedést alakíthatja át gyökeresen.

A kezdetleges metaverzumokat ma több tízmillióan használják napi szinten.

Matthew Ball, a The Metaverse című könyv szerzője viszont felsorol öt kritikát a metaverzumokkal szemben:

  1. adatjogok
  2. adatbiztonság
  3. radikalizálódás
  4. félretájékoztatás
  5. platformok hatalma.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×