eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels.com

A pandémia hozadéka: a depresszió éles jelei mutatkoznak a fiataloknál

A szülők fele szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart a gyermekeknél – derül ki az SOS Gyermekfalvak egy nemrégiben készült felméréséből.

A gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt rengeteg nyomasztó dolog történt a pandémia alatt. A leginkább érintettek a kamaszok, akiknél életkori sajátosság a kotráskapcsolatoknak a jelentősége, a szabadidős tevékenységek, a „bandázás”, és a bezártság pont ezt a legérzékenyebb pontjukat találta meg – magyarázta az InfoRádióban Szilvási Léna szakmai vezető.

A SOS Gyermekfalvak nemrégiben egy olyan kérdőívet állított össze, amelyben a depresszióra, a rossz kedvre utaló jeleket vizsgálta, és megállapítást nyert, hogy a szülők igen nagy számban tapasztaltak

tartós szomorúságot, alvás- és evészavart a kamaszkorú fiataloknál.

A valamilyen pszichés tünetet produkáló fiatalok közül minden hetedik-nyolcadikat a halállal, öngyilkossággal, önsértéssel kapcsolatos gondolatok is foglalkoztatják

Magyarán a felmérés eredménye a depresszió éles jeleit mutatja a korosztályban – emelt ki a szervezet szakmai vezetője, arra is felhívva a figyelmet, hogy azoknál a fiataloknál, akikkel az SOS Gyermekfalvak foglalkoznak – tehát eleve ki lettek emelve a családjukból, ebből kifolyólag akár többszörösen traumát éltek át – mindez fokozottan igaz.

„Hiszen az ő életükben nagyon sok a bizonytalanság, ami

fokozza a szorongást valamint a depressziós tüneteket, a feszültséget és dühkitörést,

kinél milyen formában jelenik meg.”

Így aztán a mostani helyzetben lesz igazán nagy szerepük az iskolapszichológusoknak és tanároknak is – véli a szakértő, és minden érintett részéről fontosnak tartaná, hogy ne kizárólag és elsősorban a tananyaggal, hanem a érzésekkel foglalkozzanak, átbeszélve és földolgozva a történteket.

Szilvási Léna megjegyezte, az SOS Gyermekfalvak júniustól egy többalkalmas traumatudatos nevelésről szóló képzés indít szakembereknek, amely eredetileg nem járvány okozta traumákra lett kidolgozva, hanem a gyermekvédelembe bekerülő, a szüleiket elvesztő gyermekekére, de már most látható, hogy a tematikát ki kell egészíteni, miután

„a pandémia tovább traumatizálta a fiatalok életét”.

Mindez a normál populációban is látszik, de ennél súlyosabban jelenik meg a különösen veszélyeztetett csoportban – tette hozzá a szakmai vezető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×