eur:
407.62
usd:
358.75
bux:
87180.28
2025. április 17. csütörtök Rudolf

Nincs idő egy jót reggelizni

Hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet vagy teljesen elmarad – állapította meg egy kutatás.

Sokunk számára indul nehezen a nap: rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig. Jól tudjuk, hogy a reggelizéssel mindez elkerülhető, sok esetben mégsem szánunk rá időt – derült ki az Ipsos kutatásból.

A reggeli fogyasztása lényeges.

Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát

– ez segít a vércukor szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsó sorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.

A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede tulajdonít szerepet neki rendszeresen. A válaszadók 58%-a minden nap, 12%-a többször egy héten, 23%-a ritkán, míg 7%-a szinte soha nem fogyaszt reggelit.

„Örülök, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert, nem csak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése” - mondta Dusa Fanny dietetikus szakértő.

A Philadelphia megbízásából végzett kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől. A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, mennyi idő jut elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek 28%-a kevesebb mint 10 perc, 61%-a 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben sokan (43%) hétvégén fél órát is rászánnak a közös családi reggelizésre.

A soha nem reggelizők csoportjának 68%-a az időhiányra hivatkozik, és szerintük a rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43%-a pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.

A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is, hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.

„Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak” - emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. „Az, hogy a reggeli jóízű és finom legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út.”

Címlapról ajánljuk

Hankó Balázs: döntések és dilemmák a Harvardtól az Erasmusig, a Zeneakadémiától a Munkácsy-díjig

Az Egyesült Államokban a társminiszterrel, illetve nagyhírű egyetemek képviselőivel folytatott tárgyalásairól, a magyar diákok, kutatók és oktatók ösztöndíj-lehetőségeiről, a modellváltott egyetemek helyzetéről és a kultúra finanszírozásáról is beszélt Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.17. csütörtök, 18:00
Porogi András
történész, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója
Hollósi Dávid: csendes konszolidációra számítok az agráriumban

Hollósi Dávid: csendes konszolidációra számítok az agráriumban

Döbbenet és a lesújtottság érzése kíséri az állattenyésztési ágazatban a száj- és körömfájás járvány felbukkanását, a kiutat pedig az jelentheti, hogy a szereplők felismerik: a járványvédelmi szigor a szarvasmarha-tartásban is olyan feltételeket kíván, amelyek a sertés- és baromfiágazatban mára általánossá váltak – mondta el a Portfolio-nak Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. A szakértő szerint a járvány közvetlen kára mellett jelentős erkölcsi kárral is számolni kell, valamint nem biztos, hogy minden érintett telepen újrakezdődik a munka. A jelenlegi helyzetben indokolt lenne az Állattartó Telepek Korszerűsítését szolgáló, már beadott pályázatok módosítása is. Hollósi Dávid beszélt arról is, hogy kik azok, akik túlzottan opportunisták a sokat ígérő élelmiszeripari pályázatokon, és úgy vélte: a szántóföldi növénytermesztésben eljött a „csendes konszolidáció” kora.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×