Infostart.hu
eur:
388.76
usd:
330.15
bux:
0
2025. december 26. péntek István
hand picking an egg from nest
Nyitókép: tamjai9/Getty Images

Húsvétkor "átlépik" az inflációt Szlovákiában

Az Ipsos ügynökség felmérése szerint a szlovák lakosság háromnegyede legfeljebb 100 eurót költ a húsvéti élelmiszerekre, de a legtöbben nem korlátozzák magukat szigorúan. Az azonban nem jellemző, hogy a húsvéti kiadások miatt fogyasztói hitelt vennének fel. Ugyanakkor körülbelül minden negyedik ember kénytelen a megtakarításaihoz nyúlni.

Szlovákiában a legtöbben nem tudják elképzelni a húsvéti ünnepeket hagyományos fogások és finomságok nélkül, amelyek viszont idén átlagosan 10 százalékkal drágábbak, mint tavaly. A piaci elemzők szerint az emberek leginkább akkor szembesülnek a drágulással, amikor nagybevásárlást tartanak.

„A legnagyobb áremelkedés a klasszikus húsvéti hozzávalóknál tapasztalható, például a majonéznél, a tojásnál, a vajnál és a süteményekhez szükséges alapanyagoknál.

A kakaópor ára 67 százalékkal, a főzőcsokoládéé 55 százalékkal nőtt. A vaj ára ugyan stabilizálódott, de még mindig 30 százalékkal magasabb, mint 2024-ben. A tojás ára – részben a madárinfluenza miatt – 17 százalékkal emelkedett Szlovákiában. Drágultak a süteménydíszítő kellékek is, ahogyan a füstölt húsok ára is nőtt.

A vásárlók azonban ennek ellenére sem mondanak le a megszokott ünnepi finomságokról. A felmérés alapján a legtöbben 100 euró alatti költekezésnél szeretnének maradni.

A hagyományos ünnepi ételek régiónként változhatnak, de van néhány közös, jellegzetes fogás, ami szinte mindenhol megtalálható az ünnepi asztalon. A húsvéti asztal egyik főszereplője a füstölt sonka, amelyet gyakran főtt tojással, tormával és friss kenyérrel tálalnak.

A boltok polcain továbbra is a csokoládé és a csokis termékek voltak a legkeresettebbek ezekben a napokban, de egyre többen vásároltak gyümölcsöket, zöldségeket is. Húsvét környékén a szlovákiai üzletláncok kínálatában megjelent a bárányhús is, ami iránt nagy az érdeklődés. A tejtermékek közül most nemcsak a különféle sajtok népszerűek, hanem a hagyományos húsvéti krémek is, mint a tojás- vagy tormakrém. Az olyan különlegességek, mint a kecskesajt, a burrata, a camembert vagy a gorgonzola szintén kedvelt választások, főként vendégváráshoz.

A szlovákiai bankok szerint az emberek ma már sokkal tudatosabban költenek. A húsvéti kiadások miatt nem jellemző, hogy fogyasztói hitelt vennének fel.

A legtöbben a havi fizetésükből fedezik a kiadásokat, az eladósodás mértéke minimális.

Ugyanakkor körülbelül minden negyedik ember kénytelen a megtakarításaihoz nyúlni.

A szlovákok körében a húsvéti pénzes ajándékozás is gyakori, különösen a locsolóknak. Több mint a felük legfeljebb 10 eurót ad, míg egyharmaduk nem ad pénzt egyáltalán. A gyerekek többsége félreteszi a pénzt, de 15 százalékuk el is költi azt. A nők és lányok általában nem kapnak pénzt a húsvéti locsolásért, és ha nem kapnak semmilyen ajándékot, akkor a válaszadók 74 százaléka úgy érzi, hogy elhanyagolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Kevesebb mint két héttel az újév beköszönte előtt különös vita támadt német ellenzéki pártok és a kormányon lévő konzervatívok között. Az ellenzék szerint jövőre túl sok ünnepnap esik a hétvégére, amit hétközben pótolni kellene. A CDU/CSU szerint a "pótlást" jelenlegi gazdasági helyzetében aligha jöhet szóba.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×