eur:
403.57
usd:
350.7
bux:
98142.88
2025. június 18. szerda Arnold, Levente
hand picking an egg from nest
Nyitókép: tamjai9/Getty Images

Húsvétkor "átlépik" az inflációt Szlovákiában

Az Ipsos ügynökség felmérése szerint a szlovák lakosság háromnegyede legfeljebb 100 eurót költ a húsvéti élelmiszerekre, de a legtöbben nem korlátozzák magukat szigorúan. Az azonban nem jellemző, hogy a húsvéti kiadások miatt fogyasztói hitelt vennének fel. Ugyanakkor körülbelül minden negyedik ember kénytelen a megtakarításaihoz nyúlni.

Szlovákiában a legtöbben nem tudják elképzelni a húsvéti ünnepeket hagyományos fogások és finomságok nélkül, amelyek viszont idén átlagosan 10 százalékkal drágábbak, mint tavaly. A piaci elemzők szerint az emberek leginkább akkor szembesülnek a drágulással, amikor nagybevásárlást tartanak.

„A legnagyobb áremelkedés a klasszikus húsvéti hozzávalóknál tapasztalható, például a majonéznél, a tojásnál, a vajnál és a süteményekhez szükséges alapanyagoknál.

A kakaópor ára 67 százalékkal, a főzőcsokoládéé 55 százalékkal nőtt. A vaj ára ugyan stabilizálódott, de még mindig 30 százalékkal magasabb, mint 2024-ben. A tojás ára – részben a madárinfluenza miatt – 17 százalékkal emelkedett Szlovákiában. Drágultak a süteménydíszítő kellékek is, ahogyan a füstölt húsok ára is nőtt.

A vásárlók azonban ennek ellenére sem mondanak le a megszokott ünnepi finomságokról. A felmérés alapján a legtöbben 100 euró alatti költekezésnél szeretnének maradni.

A hagyományos ünnepi ételek régiónként változhatnak, de van néhány közös, jellegzetes fogás, ami szinte mindenhol megtalálható az ünnepi asztalon. A húsvéti asztal egyik főszereplője a füstölt sonka, amelyet gyakran főtt tojással, tormával és friss kenyérrel tálalnak.

A boltok polcain továbbra is a csokoládé és a csokis termékek voltak a legkeresettebbek ezekben a napokban, de egyre többen vásároltak gyümölcsöket, zöldségeket is. Húsvét környékén a szlovákiai üzletláncok kínálatában megjelent a bárányhús is, ami iránt nagy az érdeklődés. A tejtermékek közül most nemcsak a különféle sajtok népszerűek, hanem a hagyományos húsvéti krémek is, mint a tojás- vagy tormakrém. Az olyan különlegességek, mint a kecskesajt, a burrata, a camembert vagy a gorgonzola szintén kedvelt választások, főként vendégváráshoz.

A szlovákiai bankok szerint az emberek ma már sokkal tudatosabban költenek. A húsvéti kiadások miatt nem jellemző, hogy fogyasztói hitelt vennének fel.

A legtöbben a havi fizetésükből fedezik a kiadásokat, az eladósodás mértéke minimális.

Ugyanakkor körülbelül minden negyedik ember kénytelen a megtakarításaihoz nyúlni.

A szlovákok körében a húsvéti pénzes ajándékozás is gyakori, különösen a locsolóknak. Több mint a felük legfeljebb 10 eurót ad, míg egyharmaduk nem ad pénzt egyáltalán. A gyerekek többsége félreteszi a pénzt, de 15 százalékuk el is költi azt. A nők és lányok általában nem kapnak pénzt a húsvéti locsolásért, és ha nem kapnak semmilyen ajándékot, akkor a válaszadók 74 százaléka úgy érzi, hogy elhanyagolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

N. Rózsa Erzsébet: nem lehet rezsimváltás Iránban, különösen nem izraeli nyomásra

A Közel-Kelet szakértő az InfoRádióban elmondta: valóban van társadalmi elégedetlenség Iránban, rendszerváltó hangulat azonban nincs, ráadásul az izraeli támadás még jobban összekovácsolta a nemzetet, határon belül és kívül egyaránt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.18. szerda, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×