eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újra a levegőbe emelkedik a legendás repülőgép

Tizennégy év után hamarosan ismét felszáll egy brit Avro Vulcan bombázó, amelyet civilek adományaiból hoztak repülésre alkalmas állapotba.

A Vulcan típusú stratégiai bombázók 33 éven keresztül szolgáltak a Királyi Légierőben, harcoltak a falklandi háborúban is, 1993 óta azonban nem repültek..

Világszerte több mint húszezren adták össze azt a 6,5 millió fontot (mintegy 2,34 milliárd forint), amelyre szükség volt a hidegháború egyik emblematikus repülőgépének felújításához.

A Vulcan megkapta a civil légügyi hatóság engedélyét, így hamarosan teljesítheti az elsőt a három tesztrepülése közül, amelyekre a Leicestershire grófságbeli Bruntingthorpe repülőteréről száll fel.

A gép felújítását végző csapat vezetője elmondta: rengeteget dolgoztak a repülőn, darabjaira szedték, mindent ellenőriztek és megtisztítottak, majd újra összerakták az alkatrészeket, és elérték az elérhetetlent.

A Vulcan egyik pilótája kijelentette: a gép csodálatos és látványos, nagyon élvezetes vele repülni, szinte úgy viselkedik a levegőben, mint egy nagyra nőtt vadászgép.

Elrettentő erő

A Vulcan tervezése nem sokkal a második világháború után kezdődött, amikor a Királyi Légierő a légcsavaros bombázói lecserélését kezdte tervezni. A pályázat egyik fontos kitétele volt, hogy a gép legyen képes atombomba célba juttatására.

A repülő az Avro tervezőirodában született meg, a cég mérnökei a deltaszárnyas konstrukció mellett döntöttek, amely a munka kezdetén forradalmi ötletnek számított.

Az első Vulcan 1952 augusztusában gördült ki a szerelőcsarnokból, a típus a szűzrepülést augusztus 30-án hajtotta végre. A légierő 1956 szeptemberében kapta meg az első Vulcánját, ez a példány azonban októberben lezuhant a londoni Heathrow repülőtéren.

A hidegháború korai szakaszában a Vulcan, a Victor és a Valiant stratégiai bombázókkal felszerelt századok biztosították Nagy-Britannia elrettentő, nukleáris csapásmérő erejét, a személyzetek állandó készültségben álltak, 1969-ig egy gép folyamatosan a kifutópályán várta a riasztást.

Az argentinok ellen

Ezután - amikor már a tengeralattjárók biztosították a nukleáris válaszcsapás lehetőségét - a Vulcanok egy részét megkapta a légierő, tengeralattjáró-elhárító feladatokra, míg más bombázókat taktikai atombombákkal szereltek fel.

A gépek részt vettek az 1982-es falklandi háborúban, Asencion szigetéről felszállva mintegy 12.800 kilométert - többszöri légi utántöltéssel - repülve mértek csapást Port Stanley repülőterére, és a szigeten lévő argentin radarállomásokra, természetesen nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverzettel.

Összesen 136 darab Vulcant építettek, az utolsót 1965 januárjában fejezték be. A gépeket a hadrendből 1984-ben vonták ki, legutoljára egy 1993-as légi bemutató közönsége láthatott Vulcant a levegőben. (Háttér: JETfly)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×