eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetőjének portréját viszi egy nő Bejrútban a ramadán szent böjti hónap utolsó péntekjén, az évenkénti al-Kudsz (Jeruzsálem) napján 2024. május 5-én. Az al-Kudsz napot az iráni iszlám köztársaság alapítója, Khomeini ajatollah vezette be az 1979-es forradalom idején tiltakozásul Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli annektálása miatt, és a palesztinok melletti kiállás demonstrálására.
Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Likvidálták a Hezbollah vezetőjét az izraeliek, kórházat lőttek az oroszok - a nap hírei

Megölte a libanoni Hezbollah vezetőjét az izraeli légierő a bejrúti támadásokban. A tavalyi lakossági gázfelhasználás kétszerese van a magyarországi tárolókban.A jövő hét második felében tesznek javaslatot a szakemberek a Margitsziget újranyitására.

Megerősítette a libanoni Hezbollah, hogy az izraeli erők megölték a szervezet vezetőjét a bejrúti támadásokban. Haszan Naszrallah sejk-kel együtt a libanoni siíta szervezet több parancsnoka is életét vesztette a síita fegyveres csoport központi főhadiszállására mért légicsapásban. A Hezbollah mellett a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a jemeni húszik szóvivője is válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt.

Egészségügyi központot ért orosz támadás az észak-kelet- ukrajnai Szumiban reggel, többen meghaltak - közölte az ukrán belügyminiszter. Az első támadásban egy ember meghalt, majd a betegek és a személyzet evakuálása közben egy újabb orosz támadásban 5 ember vesztette életét. A történtekkel szinte egy időben az ukrán légvédelem mintegy 15 orosz támadó drónt semmisített meg Kijevben és környékén.

A nemzetközi politikának vissza kell térnie a kölcsönös tisztelet talajára, és ismét előtérbe kell kerülnie a diplomáciának, kizárólag ez vezethet el az ukrajnai háború lezárásához is - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy Magyarország már két és fél éve az ukrajnai háború szomszédságában, közvetlenül szembesül annak a negatív hatásaival.

Magyarország megfelelően felkészült a télre, a hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint 2023-ban a lakosság alig valamivel több mint 3 milliárd köbmétert használt fel, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese. Kiemelték, hogy a gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, a belföldön tárolt mennyiség ezt is meghaladja.

Távozik posztjáról Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. Utódja Szentirmai Judit lesz. Balogh Samu azt írta: felmentését hónapokkal ezelőtt kezdeményezte a főpolgármesternél, aki várostervezői szakmai munkájára továbbra is számítana. Szentirmai Judit, aki Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt, 2019 óta dolgozik a Városházán.

A társelnöki rendszer helyett, újra egy elnök vezeti majd az MSZP-t a párt kongresszusán elfogadott alapszabály- módosítás alapján. A párt legfelsőbb döntéshozó fóruma október 19-re hívta össze a párt tisztújító kongresszusát. A két eddigi társelnök, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre még nyáron, nem sokkal a párt júniusi, gyenge európai parlamenti választási szereplése után jelentette be lemondását. Most pénteken Kunhalmi Ágnes az atv-nek arról beszélt: nem indul újra vezetői posztért.

Újraválasztották a Mi Hazánk elnökévé Toroczkai Lászlót a párt 4. kongresszusán. Az ellenzéki párt azt közölte: újra bizalmat szavaztak a párt eddigi elnökségének is, így a kongresszus alelnökké választotta Dúró Dórát, Apáti Istvánt, Dócs Dávidot, Novák Elődöt és Pakusza Zoltánt is.

A jövő hét második felében, a Főkert vizsgálatai után tesznek javaslatot a szakemberek a Margitsziget újranyitására - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Margitsziget alacsonyabban fekvő részein a talaj jelentősen felázott, így az ezeken a területeken álló fák stabilitása akár súlyosan sérülhetett. A munkálatok befejezése után a felmérések a Hajógyári-szigeten folytatódnak.

Több mint 90 éves hajnali melegrekord dőlt meg a fővárosban pénteken - írta a HungaroMet. Budapesten, Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet péntek hajnalban, ami új fővárosi hajnali melegrekord. A korábbi budapesti rekord erre a napra 18,1 Celsius-fok volt, amelyet 1932-ben jegyeztek fel Budapest Országút állomáson.

Németországban kereszténydemokrata politikust választott parlamenti elnöknek Türingia tartományi törvényhozása az AfD politikusa helyett. Ezzel a parlament megszakította azt a hagyományt, hogy a legerősebb párt kapja ezt a tisztséget. A szeptember 1-jei tartományi választást - most először - a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak nevű párt nyerte meg.

Csehországbanellenzéki sikert hozott a részleges szenátusi választás. A kormánykoalíciós pártok gyengébb eredményt értek el. A kétfordulós részleges szenátusi választáson a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján az Andrej Babis volt kormányfő vezette ANO nyolc mandátumot szerzett. Az ANO ugyan megerősítette helyzetét, de a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció többsége a cseh szenátusban továbbra is megmarad.

Halálos áldozatokat követelt, áradásokat és nagy területen áramkimaradásokat okozott a Helene-hurrikán az Egyesült Államok több államában. Legkevesebb 40-en haltak meg. Helene átvonult Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is. A négyes fokozatú Helene, az idei viharszezon legerősebb hurrikánja a térségben.

Nepálban csaknem 60 ember meghalt és több mint 40 eltűnt a heves monszuneső okozta fölcsuszamlásokban és árvizekben. A helyi lakosok beszámolói szerint a fővárost, Katmandut átszelő folyók is kiléptek a medrükből. Az árvizek szinte valamennyi, a fővárost a vidékkel összekötő autóút közlekedését is teljesen megbénították.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×