eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
NABLUS, WEST BANK, PALESTINE - 2024/08/25: TV screens at a market in the old city of Nablus broadcast a speech by Hezbollah Secretary General Sheikh Hassan Nasrallah. (Photo by Nasser Ishtayeh/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images

A Hezbollah elismerte: Naszrallah halott

Közölték, hogy a Hezbollah-vezető halála csak tovább szítja az Izrael elleni harcot.

Megölték Szájed Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét - erősítette meg szombaton az Irán támogatását élvező libanoni síita mozgalom, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy előző nap egy bejrúti légicsapásban likvidálta Naszrallah sejket és a szervezet több más magasrangú parancsnokát

Közleményében a Hezbollah leszögezte, hogy folytatja Izrael elleni harcát „Gáza és Palesztina támogatására, valamint Libanon, illetve annak rendíthetetlen és tiszteletreméltó népe megvédelmezésére”. A szervezet nem közölte, hogy Naszrallah milyen körülmények között halt meg.

A pénteki légicsapásban egy libanoni biztonsági vezető szerint legalább 20 mély méter kráter keletkezett a déli Dahíja negyedben. Szombaton újabb légicsapások érték Dahíjét és Libanon más részeit is. A fővárosi kerület lakosai a központba vagy más negyedekbe menekültek.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélte „a barbár cionista agressziót és a lakóépületek elleni célzott támadást”.

„A megszállók által elkövetett bűnök és a gyilkosság csak tovább növeli a palesztinai és a libanoni ellenállás eltökéltségét, valamint szilárd elhatározását, hogy minden erejükkel, bátorságukkal és büszkeségükkel a mártírok nyomdokaiba lépjenek (.), a győzelemig és a megszállás felszámolásáig folytassák az ellenállást - olvasható a Hamász közleményében.

A szintén Irán támogatta Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet közleményében leszögezte: „Előbb vagy utóbb a libanoni és palesztinai ellenállási erők és szövetségeseik

megfizettetik Izraellel bűnei árát,

és megkóstoltatják vele a vereség ízét."

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kifejezte részvétét a Hezbollahnak a vezetője, valamint a libanoni kormánynak és a testvéri libanoni népnek "a kegyetlen izraeli agresszió" hatására mártírhalált halt polgári áldozatok, valamint a palesztin és a libanoni nép elleni "népirtó" háború folytatódása miatt - olvasható a palesztin hatóság elnökségének közleményében.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője bírálta a „szűk látókörű izraeli politikát”, és legyőzhetetlennek” nevezte a libanoni Hezbollahot. „A cionista bűnözőknek tudniuk kell, hogy képtelenek kárt okozni a Hezbollahnak mint az ellenállási front vezetőjének” - szögezte le közleményében Hamenei ajatolláh az IRNA állami hírügynökség szerint.

Hamenei hozzátette: az egész iszlám világ mostantól Libanon és a Hezbollah mellett fog állni, és folytatni fogja a harcát Izrael ellen. „A térségbeli ellenállás a Hezbollah mellett áll, és támogatja őt” - mondta.

Az iráni vezető, aki ötnapos gyászt rendelt el Naszrallah halála miatt, kijelentette, hogy halála nem marad megbosszulatlan.

Mohammed Reza Aref iráni első alelnök szombaton szintén hangsúlyozta, hogy a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása „Izrael pusztulását” vonja maga után. Őt az ISNA hírügynökség idézte.

A jemeni húszi lázadók is gyászolják Naszrallahot, és kijelentették: az ellenállás nem törik meg.

A Hezbollah és a húszik egyaránt az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló „Ellenállás tengelyének” részei. A húszik számos alkalommal támadták az Izraellel szövetséges államok hajóit a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben november óta, a Gázában háborúzó palesztinok támogatása jegyében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×