eur:
393.59
usd:
364.5
bux:
71847.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Cégvezetők, ügyintézők buktak le, összesen 63 embert vádolnak

Számlagyárat kapcsoltak le, amely vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is "dolgozott", igen jelentős költségvetési kárt okozva.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 63 vádlottal szemben emelt vádat. Az elkövetők fiktív számlázással 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek - írja közleményében az ügyészség.

A vád szerint a - cégvezetőkből, könyvelőből és ügyintézőkből álló - bűnszervezet 2018. és 2021. között egy szolnoki férfi irányításával "számlagyárként" a bruttó számlaérték 8-10 százaléka ellenében fiktív költségszámlákat biztosított tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodók és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyek részére.

A "szolgáltatást" igénybe vevő vállalkozások a fiktív számlák ÁFA tartalmával adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették, míg az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylése során használták fel a hamis bizonylatokat.

A felépített számlalánc célja az volt, hogy a "megrendelők" felé fiktív számlákat kibocsátó cégek jogkövető magatartás látszatát keltve, benyújtott adóbevallásukban a látszólag keletkező áfafizetési kötelezettségüket minimalizálják a láncolat részét képező, annak különböző szintjén álló társaságok közbeiktatásával. E társaságok egymás részére szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítés-igazolásokat állítottak ki, és ezt leplező pénzintézeti átutalásokat teljesítettek.

Az önálló irodát működtető, több mint 50 gazdasági társaságot irányító számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség a vádemelést megelőzően 9 vádlottal egyezséget kötött az ügyben.

Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×