eur:
397.36
usd:
360.22
bux:
72088.64
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Háborúzni is kész Egyiptom Nefertitiért

Háborút ígér Egyiptom, ha Németország nem adja át - legalább kölcsönbe - Nefertitinek, Ehnaton fáraó feleségének a mellszobrát. Az alkotást egy német régész csempészte ki az afrikai országból még 1912-ben.

"Pokollá tesszük a múzeumok életét. Tudományos háborút indítunk" - jelentette ki a műkincseket felügyelő egyiptomi szervezet főtitkára, Zahi Hawass.

Az egyiptomiak abban bíznak, hogy a fenyegetés hatásos lesz, és a berlini Egyiptomi Múzeum, ha nem is véglegesen, de legalább kölcsönbe átadja nekik Nefertiti királynő 4300 éves mellszobrát az új, a gizai piramisok tőszomszédságában álló múzeum 2012-es megnyitójára.

Nem adják

A szobor azóta van német kézben, hogy egy német archeológus, Ludwig Borchard 1912-ben rátalált a sivatagban, majd kicsempészte az országból.

A német illetékesek nem hajlanak a megegyezésre, mert szerintük Ehnaton fáraó feleségének mása túl törékeny ahhoz, hogy csak úgy egyik helyről a másikra cipeljék.

"Nefertiti nem popsztár, hogy csak úgy turnéra induljon" - fogalmaztak.A berlini intézmény vezetője, Dietrich Wildung szerint nem kétséges, hogy a műalkotás német tulajdon, mert az ásatás (amelynek során rátaláltak) finanszírozója, James Simon 1920-ban a múzeumnak adományozta.

A múzeum vezetője szerint a szobor nem vált volna világhírűvé, ha Egyiptomban marad.

Harcolnának

"Soha többé nem rendezünk kiállítást Németországban, ha a héten visszautasítják a kérésünket, hogy a szobrot három hónapra Egyiptomban állíthassuk ki" - mondta Zahi Hawass.

A németek, állítja Egyiptom képviselője, attól tartanak, ha átadják a műkincset, soha többé nem kapják vissza.

A különleges mészkőből készült szobrot Herman Göring egy alkalommal vissza akarta adni az egyiptomiaknak, Adolf Hitler azonban közbeszólt: Nefertiti szobra a Führer szerint a korona legszebb éke, az átalakított Berlin, új nevén Germania egyik fő látványossága lett volna.

Dühösek

"Tényleg vissza akarom kapni" - közölte Zahi Hawass, akivel a legtöbb egyiptomi egyetért.

Rettentően felháborította őket ugyanis, hogy 2003-ban a németek megengedték két művésznek, hogy a kincset egy majdnem teljesen meztelen, bronzból készült, női testet ábrázoló szobor tetején filmezzék le. A felvételeket a velencei Biennáléra szánták, de végül nem küldték el.

Az egyiptomi illetékesek szerint ez a szobor elleni sértés volt, ezért meg is tiltották a németeknek, hogy bármiféle kutatást végezzenek az országuk területén.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×