eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Valami ősi dologra bukkantak – csak egy maroknyi hasonló tárgy ismert

A keltákhoz köthető tárgyat egy lengyelországi lelőhelyen tárták fel.

Ritka, az i. e. 4. századra datálható bronzsisakra, valamint mintegy 300 további kelta leletre, köztük baltákra, lándzsahegyekre, egy kardra és lószerszámokra bukkantak a lengyelországi Chorzelénél fekvő Lysa Góra lelőhelyen – idézi az Arkeonews-t a 24.hu.

Bartlomiej Kaczynski, a feltárás vezetője szerint sisak a kelta fémmegmunkálás ritka példája, világszerte csak egy maroknyi hasonló tárgy ismert. „Ez az első ilyen sisak, amelyet Lengyelországban találtak, és a legrégebbi ókori sisak, amelyet valaha feltártak az országban” – mondta Wojciech Borkowski, a varsói Állami Régészeti Múzeum igazgatóhelyettese.

A tavasz óta zajló ásatáson az Állami Régészeti Múzeum munkatársai, illetve a Varsói Egyetem régészei vettek részt. A helyszínen egy mintegy 3 hektáron elterülő, megerősített település maradványai találhatóak, a lelőhelyen tűzvészre utaló nyomokat is felfedeztek, ami a kelták és vandálok közötti potenciális konfliktus jele lehet.

Lysa Góra egy többfázisú település volt, a területen a legkorábban a lausitzi kultúra idején élhettek emberek. A sisak, amelyet eleinte edénynek néztek, a La Tène-kultúrához tartozik – ez egy európai, vaskori társadalom volt, amely az i. e. 1. században, a római hódítással szűnt meg.

Borkowski kiemelte: a felfedezés globális jelentőségű. A lelet megcáfolja azokat a korábbi elméleteket, amelyek alapján a kelták csak Dél-Lengyelországban voltak jelen, a feltárt bronz- és vastárgyak emellett a korabeli kereskedelmi kapcsolatokról is árulkodnak.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×