eur:
397.03
usd:
359.55
bux:
72092.46
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
(Original Caption) Washington, D.C.: This photo acquired by UPI shows John Hinckley Jr., as he sits on fence wall in front of the White House. Hinckley is accused as the attempted assassin of President Ronald Reagan. The picture is undated but believed to have been taken within the past year.
Nyitókép: Bettmann/Getty Images

Ronald Reagan-könyv jelent meg magyarul

A washingtoni bemutatón a felszólalók reményüket fejezték ki, hogy Donald Trump visszatér az amerikai elnöki székbe.

Washingtonban, a magyar nagykövetségen, amerikai politikusok, diplomaták, szakértők jelenlétében mutatták be hétfőn a Ronald Reaganről szóló kötet magyar nyelvű kiadását, amely az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg, együttműködésben a CPAC Alapítvánnyal (CPAC Foundation).

A felszólalók az 1981-1989 között hivatalban lévő republikánus politikus elnöki időszaka és a jelen korszak kihívásai közötti párhuzamokra hívták fel a figyelmet, amelyet különösen fontosnak neveztek néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtti kiélezett politikai közegben.

Matt Schlapp, a CPAC Foundation elnöke, a könyv szerkesztője azt mondta, több olyan bátor vezetőre van szükség, mint Orbán Viktor magyar vagy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, valamint Javier Milei argentin elnök.

A konzervatív politikai szervezet vezetője úgy vélte, hogy novemberben Donald Trump győzelme újjászületést hozna az Egyesült Államok számára, míg veresége tovább növelné a világban tapasztalt nemzetközi válságokat.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy az elnökválasztás nem pusztán amerikai ügy, hiszen az Egyesült Államok még mindig a világ vezető szuperhatalma, így világos hatása van a nyugati világra annak, hogy ki irányítja a Fehér Házat. Úgy vélte, hogy ma Donald Trump áll a "józan ész" pártján, aki "ellenzi az illegális migrációt, a genderpropagandát, és a háború helyett békét hozna". Azt is kifejtette, hogy "a háború befejezése, a globális káosz megszüntetése, a demokráciaexport megszüntetése, és egy ésszerű külkereskedelmi politika egyértelműen előnyös lenne a magyar gazdaság és magyar emberek számára".

Bejelentette, hogy amerikai partnereket is várnak az általuk indított, úgynevezett wokenyomozás (Wokebusters) programhoz, amely szándékuk szerint a radikális, progresszív törekvések visszaszorítására irányuló kezdeményezés.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete az esemény házigazdájaként úgy fogalmazott, hogy a magyarok szívében és eszében ma is él Ronald Reagan emléke, és a magyarok túlnyomó többsége változatlanul nagyszerű nemzetnek tartja az amerikait. Fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is az az ország legyen, amelyet Ronald Reagan képviselt.

A magyar diplomata ugyanakkor kockázatként értékelte az amerikai nemzet számára, ha azt az üzenetet küldi a világnak és azt a képet alakítja ki magáról, amely szembe megy a róla általánosságban élő képpel.

A "Ronald Reagan a CPAC-en: Mi győzünk, ők veszítenek" című könyv az egykori amerikai elnök CPAC-rendezvényeken elmondott beszédeiből szerkesztett összeállítás, amelyből körvonalazódik a konzervatív államférfi politikai gondolkodása. A kötetben 1964 és 1988 között, az amerikai konzervatívok legnagyobb rendezvényén elhangzott beszédek olvashatók, amerikai közéleti személyiségek megjegyzéseivel kiegészítve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×