eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Budapest, 2023. augusztus 10.A vízirendészet járőrhajója a Dunán a Hajógyári-szigetnél a 29. Sziget fesztivál első napján, 2023. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

A Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos, tizennégy év alatti gyermek pedig nem vezethet vízi járműveket. Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője az InfoRádióban elmondta: bizonyos szakaszokon a megszokott folyásiránnyal szemben hömpölyög a víz, ami adott esetben nagyon meglepheti a gyakorlatlan úszókat.

A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire figyelmeztet, valamint a szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet a rendőrség. A Duna jó kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ugyanakkor veszélyeket is rejt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ennek megfelelően együttműködési megállapodást írt alá a nemrégiben megalakult Dél-Pesti Vízi Polgárőr Egyesülettel, a cél a közbiztonság fenntartása. A két fél egyetért abban, hogy nemcsak a szárazföldön, hanem a vízi közlekedésben is szükség van egymás segítésére, hogy elkerülhetők legyenek a verőcei hajóbalesethez hasonló tragédiák.

A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője azt javasolta az InfoRádióban mindazoknak, akik fürdőzni szeretnének az erre kijelölt helyen a folyóban, vagy valamilyen járművel közlekednének a Dunán, hogy mielőtt elindulnak, mindenképpen hagyjanak üzenetet a családnak, hozzátartozóknak. Mint fogalmazott, egy-egy mentési szituációban ennek nagy jelentősége lehet, és megkönnyítheti a vízirendészet munkatársainak feladatát, ha tudják, hogy kit és hol kell keresniük. Prohászka Richárd hangsúlyozta: a Dunában fürdőzőknek és a folyón közlekedőknek mindig figyelniük kell egymásra, a másik testi épségére, hogy ne történjen baleset.

Hozzátette: a Dunában csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés viszont mindenhol tilos.

A tizenkét év alattiak és az úszni nem tudó gyermekek pedig csak szülői felügyelettel fürdőzhetnek vagy tartózkodhatnak a folyóban.

A Duna teljes magyarországi szakaszán több mint húsz olyan hely van, ahol meg lehet mártózni a habokban. A rendőr alezredes ugyanakkor figyelmeztetett, hogy bizonyos szakaszokon nagyon erős sodrása van a Dunának. Első látszatra néha úgy tűnhet, csak csendesen folydogál a víz, ez azonban időnként megtévesztő lehet, mert valójában rendkívül sebesen áramlik. Prohászka Richárd elmondta: a fürdőzők igazából csak akkor érzékelik, mekkora nyomás nehezedik a testükre, amikor belemennek a vízbe. A mederviszonyok ugyanis folyamatosan változnak a Dunában, sőt bizonyos helyeken úgynevezett limányok (folyópart menti nagyobb örvények) alakulnak ki, ahol

a megszokott folyásiránnyal szemben hömpölyög a víz, ami adott esetben nagyon meglepheti a gyakorlatlan úszókat.

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte: a Duna nem alkalmas arra, hogy ott tanuljunk meg úszni, nem tanácsolja a folyóban való megmerítkezést azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő úszásbiztonsággal. Minden fürdőző számára tilos a hajóútba való beúszás, illetve gépi erővel vagy emberi erővel hajtott járművel sem szabad akadályozni a Dunán közlekedő hajók haladását.

Felkészületlenül senki se menjen ki a vízre!

Tisztában kell lenniük a hajózási és közlekedési szabályokkal mindazoknak, akik valamilyen eszközzel vagy járművel szállnak vízre. Az úszástudás mellett nagyon fontos az adott folyószakasz, közlekedési eszköz használatának ismerete, tizennégy év alatti gyermek pedig nem vezethet vízi járműveket. Prohászka Richárd azt tanácsolja, hogy az érintettek mindig tájékozódjanak az aktuális vízállásról, illetve az időjárási viszonyok alakulásáról is.

A csónakokban szülői felügyelet nélkül csak a 16. életévüket betöltők tartózkodhatnak, gépi meghajtású járművekkel pedig csak 17 év felett lehet közlekedni. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy evezős vízi járművel csak egy tapasztalt, megfelelő ismeretekkel rendelkező vezető kijelölése után lehet vízre szállni a Dunán. Bár az evezős vízi járművek esetében az osztott vezetés is engedélyezett, a vízirendészet szerint egy vezető kijelölése az optimális, ezt is kérik az érintettektől. Az ő felelőssége, hogy hányan tartózkodnak az adott járműben, csónakban és neki kell figyelnie arra is, hogy a társai megfelelően viselkednek-e, illetve betartják-e a szabályokat.

Zéró tolerancia vonatkozik a kisgéphajók kapcsán az alkoholfogyasztásra, illetve egyéb más, az emberi szervezetre károsan ható szer használatára,

továbbá a csónakokban, vízi járművekben kötelező a mentőmellény viselete, valamint a szükséges mentőeszközök megléte. Az ittas vezetés szankciókat von maga után, az adott esettől függ, hogy a hatóságok szabálysértés elkövetését állapítják meg vagy büntetőeljárás lefolytatását kezdeményezik.

Nem a büntetés a legfőbb cél, hanem a balesetek megelőzése

A rendőr alezredes hozzátette: a kedvtelésből vízi járművekkel közlekedők körében többször előfordul, hogy alkoholos befolyásoltság alatt vezetnek, de jóval kevesebb az ilyen eset a folyókon, vizeken, mint a közúton. Prohászka Richárd kiemelte: a vízirendészet intézkedéseinek, illetve egy-egy sikeres akciójának köszönhetően sikerült mérsékelni az ittas vezetéses esetek számát a dunai hajóközlekedésben.

A Duna budapesti szakaszain tilos jet-skizni, viszont a főváros környéki településeken bizonyos helyeken engedélyezik. A kapitányságvezető kiemelte: jet-skivel kizárólag kijelölt pályákon lehet közlekedni. Mint mondta, a négy méternyi testhosszt meghaladó vízi járműveket általában kisgéphajóként vizsgáztatják, ezért ilyen típusú járművel a fővárosban is vízre lehet szállni a szabályok betartásával. „Ha a közlekedők figyelnek egymásra és az adott jármű adottságaira, nem zavarnak meg senkit a Duna kijelölt szakaszain – még a forgalmasabb hétvégi napokon sem” – tette hozzá Prohászka Richárd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×