eur:
394.57
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Durván veszélyeztetjük magunkat, ha erre nem figyelünk

Durván veszélyeztetjük magunkat, ha erre nem figyelünk

Itthon is megvan a kapacitás arra, hogy az elektronikai hulladékokat megfelelően kezeljék, és a készülékekből a környezetre veszélyes anyagokat eltávolítsák – mondta az InfoRádiónak Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling Kft. e-hulladék üzletágvezetője.

A legfontosabb az elektromos hulladékoknak a szelektív gyűjtése – hangsúlyozta Tihanyi Ervin.

Ezek ugyanis gyártástól függően

kisebb vagy nagyobb mennyiségű környezetre veszélyes anyagot tartalmazhatnak.

„Többnyire kondenzátorokban, akkumulátorokban, villanykapcsolókban lévő anyagokról van szó, de jó példa a katódsugárcsöves televíziók vagy számítógép-monitorok is, amiknek az üvegében például ólom van” - sorolta a szakember.

Hozzátette: ma már olyan technológiákat kell alkalmazniuk a gyártóknak, amiben nincs ólom.

Durván veszélyeztetjük magunkat, ha erre nem figyelünk

„Amíg otthon használunk egy televíziókészüléket, nem jelent problémát, de abban a pillanatban, amikor ellenőrizetlen körülmények közé kerül

– például lomtalanítás során kikerül az utcára – és összetörik, akkor a csapadékkal bekerülhet környezetbe”

- figyelmeztetett az üzletágvezető.

A szakember elmondta, hogy a legbiztosabb módszer a veszélyes hulladékok kezelésére a kézi eltávolítás.

„Aprító gépeket is igénybe veszünk, de az aprítást mindig megelőzi a készülékeke szétszerelése és a veszélyes anyagok kézi eltávolítása. Például az elektromos fogkeféből is ki kell szedni a környezetre veszélyes anyagokat tartalmazó akkumulátort” - mondta Tihanyi Ervin.

Elmondta, hogy nagyon kevés olyan gyártó van, amely lelkiismeretesen figyel arra, hogy könnyen eltávolíthatóak legyenek a környezetre veszélyes anyagok a készülékekből. Sok esetben ugyanis az üzleti hátrányt okozhat a gyártónak, ha olyan technikákat alkalmaz, amivel könnyű eltávolítani ezekből az eszközökből a veszélyes anyagokat.

Az üzletágvezető kijelentette: a magyarországi kapacitások megfelelőek és elegendőek, ez alól egyedül csak a képcsöves berendezések feldolgozása kivétel. Itt ugyanis lehetőség lenne nagyobb kapacitások bevetésére is.

„A hűtőgépek feldolgozására például egy kifejezetten korszerű üzem létesült pár évvel ezelőtt Karcagon,

ami képes az ország valamennyi hűtőgépének a megfelelő feldolgozására” - közölte az Inter-Metal Recycling Kft. e-hulladék üzletágvezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×