eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

"Le fognak lassulni a reformok"

A március 9-ei népszavazás eredménye nagy hatással lesz a reformfolyamatra - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője. Gaál Péter hozzátette: ezzel üzent a lakosság a kormánynak, hogy nem ebbe az irányba kellene elmenni az egészségügyi rendszer átalakítása során.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője szerint a március 9-i népszavazás eredményének szimbolikus egészségpolitikai jelentősége is van.

Gaál Péter az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az emberek arról is döntöttek, hogy olyan rendszert szeretnének, ahol a betegek fizetik a saját ellátásuk költségét, vagy szolidaritási alapú rendszert szeretnének, ahol jövedelemarányosan mindenki fizet. Eddig utóbbi logikát követte a rendszer, de a vizitdíj bevezetésével másik irányba mozdultunk el - mondta a szakember.

"Üzent a lakosság a kormány számára is, hogy nem ebbe az irányba kellene átirányítani a rendszert. A vizitdíj-szemléletmódnak, azaz hogy a piac minden problémát megold, mégis csak van egy olyan üzenete is, hogy a többi tervezett intézkedés, például az egészségbiztosítás funkcionális privatizációja, befektetők bevonása is rossz irány" - hangsúlyozta Gaál Péter.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője a népszavazás befolyásolja a kormány további lépéseit is. "Én azt várom, hogy le fognak lassulni a reformok, legalább olyan szintig, hogy a magánbefektetők bevonását elhalasztják" - mondta a szakember.

Gaál Péter szerint ez szemléletbeli kérdés, amit a kormánypártok és a kormány is pontosan tud, de nyilvánvalóan nem kommunikálhat, mert akkor elismerné, hogy megbukott az egészségügyi reform.

A programvezető beszélt arról is, hogy március 9-ei népszavazás eredménye után szinte semmi esély sincs a több biztosítós rendszer bevezetésére. Minimális összeg kerül csak be a rendszerbe, hiszen a befektetőknek a 22 egészségbiztosítási pénztárban meg kell vásárolni a 49 százalékos tulajdonrészt, pénztártagonként 12 ezer forintért.

"Ez tízmillió lakosra számolva maximum 120 milliárd forintos egyszeri bevétel. Ennek döntő többségét nem az ellátórendszer fejlesztésére fordítják majd. Nem lesz pénz a kórházak kifestésére, hiszen ezt az összeget elsősorban a rendszer elindítására fordítják majd" - hangsúlyozta Gaál Péter.

"Ezeket a pénztárakat a befektetőknek minimálisan 3 milliárd forintra fel kell tőkésíteni. Ez a 22 pénztár esetében 66 milliárd forint, azaz a 120 milliárd forintnak több mint a fele, eleve a rendszer működtetésének beindítására fordítódik" - tette hozzá a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője.

A március 9-i népszavazás eredményéből kiindulva az prognosztizálható, hogy a szeptemberi népszavazás is sikeres lesz. "Márpedig ki az a befektető, aki egy ennyire kockázatos rendszerbe pénzt tesz?" - adott hangot kételyeinek Gaál Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×