eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A rendőrségi törvény több előírását is megsértették hétfőn?

A rendőrségi törvény pontosan leírja, mit tehet és mit nem tehet a rendőr, ha tömeget kell oszlatnia. A jogszabályt az október 23-ai eseményekkel összevetve elmondható: közel sem történt minden a törvény betűje szerint.

A rendőr ágyúval nem lőhet verébre - fordíthatjuk le azt a mondatot, hogy "több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés, illetőleg kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár."

Ez a paragrafus legalábbis elgondolkodtató a szemgolyókat szétroncsoló gumilövedékek hétfői használata után.

Egy érdekes kitérő: a törvény szerint a kényszerítő eszközök szabályait a belügyminiszter határozza meg. Nos, belügyminisztere nincs az országnak, tekintve, hogy a minisztériumi szerkezet átalakítása után csak rendészeti és igazságügyi tárcavezetővel bír a kormány.

Az eszközökre visszatérve: viperával biztosan nem üthet a rendőr, mert ilyet nem találtunk a törvényben, a szövegben "rendőrbot" szerepel.

A belügyminiszter - aki ugye már egy ideje nincs - eddig nem mondta még, hogy a vipera rendőrbot. Illetve ha az, akkor október 23-án délután lett az, mert addig a rendőrök sehol nem használták.

A lehetőségek tárháza

A jogszabályból az is kiderül, hogy a rendőrség még nem vetett be mindent, ami az arzenálban van: a szolgálati kutyák, az elfogóháló, a kardlap, az útzár, a vegyi és elektromos sokkoló, valamint az elég riasztóan hangzó "járműkötelékes tömegoszlatás" még hátra van - remélhetőleg csak elméletben.

Az sem igaz, hogy a rendőrség nem lőhet a tömegbe. Belelőhet, de a jogszabály ezt a végső eszközt szerencsére már annyi megszorítással szabályozza, hogy nehéz elképzelni olyan szituációt, ami indokolttá tenné.

Tömegre nem lőhet a rendőr, csak egyes emberekre, de arról nem tehet, ha olyasvalakit is eltalál, aki a figyelmeztetés ellenére nem ment el onnan.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gumilövedékes puska alkalmazása a törvény szerint nem minősül lőfegyverhasználatnak.

A törvény azt is kimondja, hogy a rendőrség nem korlátozhatja a szétoszlatott tömeget a helyszín elhagyásában.

Nem lehet vita arról sem, ki a felelős, mert "a csapaterő alkalmazása során a rendőr a csapaterő parancsnokának utasítása szerint köteles eljárni" - áll a szövegben.

Amikor a rendőr Rambo lesz

A törvényből kiviláglik, hogy az óvodák a kismamákkal összefogva bármilyen tömegtüntetést össze tudnának hozni, mert gyereket és láthatóan terhes nőt nem szabad megverni, maximum megbilincselni. Azt nem részletezi a törvény, hogy miként lehet megbilincselni valakit, aki ellen nem lehet testi kényszert alkalmazni.

A hétfői felvételeken látni lehetett, ahogyan néhány rendőr visszadobja a kockakövet a tüntetőkhöz. Ez is szabálytalan, mert a törvény szerint ezt csak akkor teheti meg, ha nincs nála "rendszeresített kényszerítő eszköz", magyarul egy árva rendőrbot sem.

Ha tényleg nincs, akkor a rendőr Rambo lesz, mert a törvény szerint bármit használhat fegyvernek.

Az egyéni felelősséget nem vizsgálják

Az sem volt szabályos, ha a fogvatartottak valóban nem telefonálhattak, mint ahogy az sem, ha a rendőrök sérülteket hagytak sorsukra a földön. És egyértelműen kimondja a törvény azt is, hogy a rendőr egyenruháján ott kell lennie az azonosító jelvénynek.

Van azonban egy mondat a jogszabályban, ami leginkább a munkaszerződések azon utolsó passzusára hasonlít, amely semmissé teszi az előzőeket, kimondva, hogy a munkavállalónak mindent meg kell tennie, amit a főnök mond.

A tömegoszlatás rendőrségi szabályzatában ez így hangzik: "a tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a Rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelőségét nem vizsgálja."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×