eur:
389.34
usd:
357.79
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Robert Fico hivatalos Facebook-oldala

Robert Fico az olajszállítások leállításáról: Szlovákia nem akar az ukrán–orosz kapcsolatok túsza lenni

A szlovák kormányfő szombaton telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán kormányfővel a kőolaj-ellátásról, miután a legújabb ukrán szankciók miatt az orosz Lukoil Szlovákia felé is leállította a szállításait.

A Barátság kőolajvezeték déli ága nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia és Csehország felé is szállítja az orosz nyersolajat, a most felmerült probléma így ezeket az államokat is érinti, amit a szlovák gazdasági tárca múlt héten csütörtökön ismert el – írja a pozsonyi Új Szó napilap.

„Ukrajna Szlovákia felé is leállította a Lukoiltól származó kőolaj szállítását, ami a pozsonyi Slovnaft olajfinomítót is érinti” – ismerte el a lapnak Mária Pavlusík, a szlovák gazdasági minisztérium szóvivője. „A Transpetrol kőolajszállító társaság adatai szerint az orosz olaj szállítása Szlovákiába nem állt le.

A Slovnaft információi szerint a probléma egy bizonyos beszállítóval, a Lukoillal van, amely Ukrajnában szankciós listára került” – tette hozzá Pavlusík. A többi orosz exportőrtől származó olajszállítmányok, amelyek nem szerepelnek a jelenleg kibővített ukrán szankciós listán, zökkenőmentesen érkeznek.

A hosszú távú ellátási hiány negatívan érinthetné a pozsonyi finomítót. Annak ellenére ugyanis, hogy a Slovnaft fokozatosan átállt alternatív beszállítókra, nyersolajának a kétharmadát még mindig Oroszországból szerzi be. A gazdasági minisztérium azonban hozzátette, hogy bár a Lukoil szállította a pozsonyi finomítóba a kőolaj egy részét, a Slovnaft más társaságtól is biztosította az orosz kőolaj szállítását, és alternatív forrásokból is rendelt utánpótlást. „Mindezek ellenére a gazdasági minisztérium regisztrálja a problémát, és egyeztet az ukrán partnereivel” – tette hozzá a minisztérium szóvivője.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán kormányfővel a kőolajellátásról.

Az ukrán szankció miatt a magyar Mol Csoporthoz tartozó Slovnaft 40 százalékkal kevesebb olajat kap, mint amennyire szüksége lenne.

Ez nemcsak a szlovák piacot, hanem az Ukrajnába irányuló gázolajszállításokat is veszélyezteti, amelyek az ukrán fogyasztás közel tizedét teszik ki – áll a Szlovák Kormányhivatal közleményében, amely szerint Robert Fico a telefonbeszélgetés során bírálta az értelmetlen szankciókat, és azt mondta, hogy Szlovákia nem kíván túsza lenni az ukrán–orosz kapcsolatoknak.

Robert Fico szerint az orosz Lukoil felvétele a szankciós listára csupán egy újabb példa azon értelmetlen szankciókra, amelyek nem Oroszországot, hanem bizonyos uniós tagállamokat sújtanak, ezt pedig a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte. Hozzátette: az elmúlt napokban minderről a kormány illetékes tagjaival és a Mol képviselőivel is tárgyalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×