eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) mozgalom alapítója támogatókhoz beszél a párt párizsi eredményváró rendezvényén a francia parlamenti választások második fordulójának napján, 2024. július 7-én. A szavazatszámláláson az LFI, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség vezet.
Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pain

Franciaországi patthelyzet: utcai összecsapások sora és gazdasági válság fenyeget

Alig győzött a baloldali blokk a francia választásokon, máris megindult az alkudozás egy újabb frakció létrehozásáról, amely esetleg kormányt tud alakítani. Közben kiderült, hogy több városban is erőszak kísérte a választási eredmény kihirdetését.

Kedden megjelent a francia nemzetgyűlésben az egyesült baloldal fenegyereke és az Elégedetlen Franciaország párt radikális vezére. Jean-Luc Mélenchon, aki nagyon szeretne kormányfő lenni, de nincs meg az abszolút többsége, „időhúzással” vádolta meg Emmanuel Macron köztársasági elnököt, aki „így akar még hatalmon maradni”. Mindez azért, mert a parlamentbe bejutott három tömb szinte megegyező számú mandátummal rendelkezik.

A valószínűleg hetekig tartó patthelyzet miatt Macron arra kérte a posztjáról távozni akaró Gabriel Attal miniszterelnököt, hogy maradjon ügyvezetőként a hivatalában. Mélenchon haragját csak fokozza, hogy a hagyományos pártok hallani sem akarnak a vele formált koalícióról.

„Ő az Új Népfront legmegosztóbb személyisége” – mondta a Szocialisták vezére, Olivier Faure. „Mélenchon problémás” – tette hozzá egy név nélkül nyilatkozó Zöld képviselő a Reutersnek. Néhány, Mélenchonnal szembefordult volt képviselője most azt javasolta a zöld és kommunista frakcióknak, hogy hozzanak létre egy új formációt egy további baloldali párt, a Géneration.s-szel közösen.

A győztes baloldal azon vitázik, hogy ki lehetne soraiból a miniszterelnök, miközben nincs meg ehhez az abszolút többsége. Közben befutottak azok a tudósítások is, amelyek szerint a választási eredmény kihirdetése után erőszak robbant ki több francia városban. A tüntetők elektromos bicikliket gyújtottak fel, betörték egy McDonald’s ablakát és összecsaptak a több ezer kivezényelt rendőrrel.

Az erőszak még vasárnap, az exit pollok közzététele és baloldal váratlan előretörésének híre után robbant ki. Párizsban a Place de La République-en, azaz az ottani Köztársaság téren összegyűlt ünneplők egy része csapott össze a rendőrökkel, akik könnygázzal válaszoltak.

A rendbontók a boltok ablakait védő falemezekből emeltek barikádokat és ezeket felgyújtották. Ennek nyomán megjelentek a tűzoltók is a helyszínen. Rennes-ben, az ország nyugati részén sem volt minden rendben, 25 embert vettek őrizetbe, miután a karhatalom szembeszállt

a „mindenki utálja a rendőröket” rigmust skandáló tüntetőkkel.

Az északi Lille-ben szélsőbalos tüntetők csaptak össze a rendőrökkel, akik szintén könnygázt vetettek be. Nantes-ban egy Molotov-koktél megsebesített egy rendőrt. Lyonban, Marseilles-ben és Nizzában szintén rendbontások voltak.

Közben Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a parlamenti patthelyzet miatt felhívta a figyelmet, hogy pénzügyi válság, gazdasági visszaesés és ideológiai szembenállás fenyegeti az országot.

Címképünkön Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) mozgalom alapítója

Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×