eur:
394.46
usd:
367.55
bux:
69825.92
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Résztvevők tárgyalnak a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozóján a dél-olaszországi Fasanóban 2024. június 13-án. Balról, majd az órajárás szerint: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Minden idők legnépszerűtlenebb vezetői találkoznak a G7-es luxusüdülőben - lista

A hétvégi, olaszországi G7-es csúcstalálkozón ritka mód népszerűtlen vezetők gyűltek össze – köztük Rishi Sunak brit kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. Cserébe viszont élvezhetik a tárgyalásnak otthont adó álomhotel luxusát.

Élcelődve írt a brit Telegraph a G7-es csúcsról és a kormányfőről: „Rishi Sunak legalább egy megmérettetést megnyer az idén, a vendégek közül senkinek sem olyan magas a ’nemtetszési’ indexe, mint neki” (-54).

A többieknek sincs azonban – fogalmazzunk ironikusan – szégyenkezni valója.

Nem sokra értékelik a választók Joe Biden (-18.5), Emmanuel Macron (-31) vagy Kisida Fumio (-40) teljesítményét sem.

A kétes versenyből a házigazda, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök jött ki a legjobban, mivel az ő tetszési indexe „csak” -10-es. Emellett annak is örülhet, hogy pártja elsöprő győzelmet aratott az európai parlamenti választásokon és Meloni ezzel még nagyobb befolyásra tett szert az európai és a nemzetközi politikában. A hivatalos fotón a politikusnő büszkén feszített egy rózsaszín kosztümkölteményben a sötét öltönyben és kényszeredettem mosolygó férfi vezetők körében.

A népszerűségi listán sereghajtó Rishi Sunak kifejezetten baráti viszonyt alakított ki a radikális jobboldalról középre tartó Giorgia Melonival, de a legtöbb empátiára valószínűleg az európai voksoláson nagyon elporolt és szintén előrehozott választást kiíró Emmanuel Macrontól számíthat.

Az ő pártjára adott voksok körülbelül dupláját szerezte meg Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, aminek nyomán az Elysée Palota otthon királynak csúfolt ura előrehozott választásokat írt ki. Le Pen asszony közben Melonit kerülgeti és szövetséget ajánl, azzal, hogy „közös metszéspontjaik vannak”.

Választói pofontól pirosló orcával érkezett Olaf Sholz német kancellár is (sokkoló, -51-es indexszel), akinek Szociáldemokrata pártja történelme legrosszabb európai eredményét produkálta. Sholzékat megverte a nagy rivális kereszténydemokrata CDU, de ami még fájdalmasabb neki: a radikális jobboldali AfD.

Joe Biden amerikai elnök hozzájuk képest még elégedett lehet, hiszen fia elítélése ellenére is „csak” -18,5-ös az indexe. Az északi szomszéd, a kanadai Justin Trudeau bőröndjét viszont -38-cas, a japán Fumio Kisidáét pedig -40-es index húzta le.

Meloni az olasz csizma sarkánál fekvő Puglia tartományban található luxus üdülőhelyre, Borgo Engaziába csődítette össze vendégeit.

Ezt a „paraszt-sikk” jelzővel illetett desztinációt „részben hotel, részben díszlet”-ként írta le a Telegraph.

A más luxusszállókhoz képest kívülről szerénynek és nem túl hivalkodónak tűnő főépület előtt négy medence, egy föld alatti, műrómai fürdő, mellette egy falusi tér található, utóbbit futónövények által átszőtt, citrusfákkal tarkított sikátorok és boltívek veszik körül. Távolabb nagyobb villák és kisebb műparasztházak állnak.

A természettudatos vendégeket egy veterán Fiattal viszik az üdülőhely saját gazdaságába, ahol paradicsomot, zucchinit és padlizsánt szedhetnek. Tartozik még a komplexumhoz egy Michelin-csillagos étterem, a Ristorante Due Camini, ahol borospalackokból készültek a lámpák.

A lap emlékeztette a heti 36 órás böjtjeiről is ismert Sunakot, hogy nehéz lesz ellenállnia a pugliai reggeli jelentette kísértésnek (annyira azért nem kell, mert a miniszterelnök hétfőn szokta megtagadni magától az ételt és a csúcs a hétvégére szólt).

Jó, de miről szól a csúcs?

A pénteki nap vezető témája a migráció volt.

A fejlett ipari államok vezetői arról tárgyaltak, hogyan lehetne megfékezni az embercsempészetet és növelni a befektetéseket az olyan országokban, ahonnan az illegális migránsok – gyakran életüket veszélybe sodorva – útnak indulnak.

Olaszország számára ez különösen fontos kérdés. Meloni szeretné növelni az afrikai államokba történő befektetéseket, hogy így szorítsa le az illegális belépők áramlását.

Emellett természetesen szóba kerülnek a globális konfliktusok, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás és a Kína jelentette kihívás. A csütörtöki nyitónapon a G7-ek több tízmilliárd dollárt ígértek meg Ukrajna támogatására az eseményen megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

A pénteki programban szerepelt Ferenc pápa látogatása, akit meghívtak a mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetésre.

Érdekesség még, hogy egy időben, egy helyen tűnik lesz Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a frissen újraválasztott Narendra Modi indiai miniszterelnök, ami kínos lehet, mivel Kanada tavaly indiai állampolgárokat tartóztatott le egy kanadai állampolgár meggyilkolása miatt.

Ellentétek alakultak ki viszont a zárónyilatkozat körül, például abban, hogy megemlítsék-e az abortuszhoz való jogot.

Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense több konkrétumra számított a hétfői, nem hivatalos EU-csúcson, de így is biztos benne, hogy hamarosan döntés születik az uniós csúcsvezetők személyéről, csak két konfliktust még rendezni kell.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×