eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Symbol of a 4-day working week. Desk with wooden blocks with the words 4-day work week, alarm clock and beautiful gray background. Copy space. Business concept, change from 5 to 4 day work week
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Négynapos munkahét bevezetésén gondolkodnak a szomszédban

Szlovákia hamarosan bevezetheti a négynapos munkahetet – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon Robert Fico. A kormányfő hozzátette: először csak kísérleti jelleggel lépne életbe a változás. A szakszervezetek üdvözlik az elképzelést, a szlovák munkaadók viszont felháborodtak.

„Szlovákia azok közé az országok közé tartozhat, amelyek rövidesen bevezetik a négynapos munkahetet, először természetesen kísérleti jelleggel” – mondta Davosban a szlovák miniszterelnök. Robert Fico szerint az elmúlt időszakban fokozatosan megváltozott a cégek viszonyulása a kérdéshez. A világjárvány előtt még elutasították a munkahét lerövidítését, de akkor rengetegen dolgoztak otthonról, ezért rugalmasabb lett a munkaadók hozzáállása.

A témát már tavaly megnyitotta a szlovák Szakszervezetek Szövetsége, melynek elnöke, Monika Uhlerová úgy véli:

nem az a kérdés, hogy rövidebb lesz-e a munkaidő, hanem az, hogy milyen formában valósulhat ez meg.

„A munkaidő lerövidítésének minden más formájáról is tárgyalunk, figyelembe véve a külföldi tapasztalatokat is” – mondta Uhlerová a szövetség legutóbbi közgyűlésén.

A szakszervezeti tagok szerint a rövidebb munkahét a stressz csökkenését, a termelékenység növekedését, a munkavállalói elégedettség és lojalitás növekedését eredményezné, illetve pozitív hatást gyakorolna az emberek testi és lelki egészségére is.

Számos munkaadó szerint rosszabbodna a helyzet

A szlovák munkaadóknak azonban nincs ínyükre az elképzelés. Szerintük a négynapos munkahét súlyosbítaná a már meglévő problémákat. Martin Hošták, a Munkaadók Szervezetének főtitkára elmondta: a jelenlegi adatok szerint

Szlovákiában több mint 82 ezer munkavállaló hiányzik, így a munkaadók hosszú távon nem tudják betölteni a több tízezer üres állást.

A főtitkár közölte: a munkaidő törvényi lerövidítése tovább fokozza ezt a munkahelyekre nehezedő nyomást, és a cégeknek még nagyobb gondjaik lesznek a foglalkoztatással. A munkaadók azzal is érvelnek, hogy a munkanapok számának lerövidítésével a cégek nem tudnák a megrendeléseket a szükséges időben és mennyiségben teljesíteni, ami végső soron vevők elvesztésével járhat. Ezzel pedig romlana a helyzetük azokban az országokban lévő versenytársaikkal szemben, ahol nincs rövidített munkahét.

Akadnak viszont olyan vállalatok, melyek már próbálják négynaposra csökkenteni a munkahetet, de nem csökkentik a munkaidőt. Ilyen rendszert az elsők között vezetett be Szlovákiában például a holland NN biztosító és nyugdíjtársaság. Daniela Tomášková, a társaság PR-menedzsere elmondta, hogy 2021. január 1-jétől kísérleti projektként vezették be a négynapos munkavégzést, amely a mai napig sikeresen működik. A biztosítónál az alkalmazottak mintegy 20 százaléka dolgozik ebben a formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×