eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Kétkedő hangok a nyugati sajtóban az ukrán offenzíváról

Fogyóban van-e az Egyesült Államok Ukrajna iránti lelkesedése? Egyes amerikai médiumok szerint a nagy politikai pártok nem akarják, hogy Ukrajna elnökválasztási téma legyen. Közben arról is szólnak hírek, hogy rossz Joe Biden és Volodimir Zelenszkij elnökök viszonya.

Miközben folytatódik az ukrán ellentámadás, az eddig támogató nyugati lapokban kezdenek kételkedő vélemények megjelenni. Augusztus 17. és 22. között vezető amerikai lapoknak, a The New York Timesnak és a The Washington Postnak, valamint a brit Financial Timesnak nyilatkoztak nevük elhallgatását kérő amerikai katonatisztek és hírszerzési elemzők, azt sugallva, hogy kudarcot vallhat az offenzíva. „Túl sok ukrán katona van rossz helyen” – mondta a New York Timesnak egy forrás.

Ezzel párhuzamosan

finoman elkezdték kikezdeni az eddig hősként kezelt Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Recenziók jelentek meg a Joe Biden elnökségéről írt első könyvről – az Utolsó politikusról. Ebben Frank Foer, a szerző azt írja, hogy „Zelenszkij nagyon elrontotta első találkozóját Bidennel. Kettejük viszonya a kezdetektől rossz, mert az ukrán elnök „nem mutatott kellő tiszteletet az idősebb férfinek katasztrofálisan sikerült első találkozójuk során” – fogalmazott Foer.

Az ukrán vezetés értelemszerűen aggódik az anonim amerikai források által inspirált és az ellentámadást pesszimista hangnemben kommentáló cikkek miatt. A szivárogtatók némelyike azt is állította, hogy Ukrajna nem fogadta meg az amerikaiak stratégiai és taktikai tanácsait. Más híradások arra utalnak, hogy az ukrán férfilakosság egy része megpróbálja elkerülni a sorozást, és hogy hiába emlegetik, hogy nyugati kiképzést kaptak ukrán egységek, azt olyan kiképzők vezették, akiknek nincsenek ismereteik egy olyan háborúról, mint ami most folyik.

A Evening Standard brit lap szerint közben az ukrán főparancsnokság legalább annyira, ha nem nagyobbra értékeli a viszonyt a britekkel, mint az amerikaiakkal.

Mindezzel a háttérben utazott augusztusban Zelenszkij elnök parancsnokaival a lengyel határra, hogy ott vezető amerikai parancsnokokat próbáljon meggyőzni: ne hagyják magára az országát. Az amerikaiak között ott volt Mark Milley tábornok, vezérkari főnök és Chris Cavoli tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka és a szövetséges erők főparancsnoka. Az ukránok ragaszkodtak hozzá, hogy vezető brit tisztek is jelen legyenek.

A Standard brit lap szerint az a tény, hogy személyesen találkoztak, azokat a félelmeket tükrözi, amik szerint

demokrata és republikánus politikusok is fel akarnak hagyni Ukrajna támogatásával, mert nem akarják, hogy az téma legyen a jövő évi elnökválasztásokon.

Az amerikai médiában megjelent kételkedő hangokat három stratéga, David Petraeus tábornok, iraki és afganisztáni veterán, Eliot Cohen politológus és egy brit politológus, Lawrece Freedman professzor próbálja ellensúlyozni. Szerintük nem az alapján kell eldönteni Ukrajna nyugati támogatását, hogy hogyan alakul a harcok mostani szakasza.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közben pedig azt üzente az ellentámadás lassú ütemét bírálóknak az EU külügyi találkozóján:

„fogják be, mert olyan, mintha arcon köpnék az ukrán katonákat”.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×