eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Electric car lithium battery pack and power connections.
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Elképesztő akkumulátoros gigaberuházás kapott zöld utat Nagy-Britanniában

Brit politikusok büszkén jelentették be, hogy több milliárd fontos beruházásban, „giga” akkumulátorgyár épül. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy túl sok ellenállás lenne a Jaguar-Land Rover és más márkákat kiszolgáló üzem ellen, amely 4000 munkahelyet teremthet.

Bár a britek nincsenek híján az iparfejlesztés ellen tiltakozó aktivistáknak – a környezetvédők és a klímaválságot kiáltók, például a Londont rendszeresen megbénító Just Stop Oil szervezet is aktívak itt –, egyelőre nincs túl nagy ellenkezés egy most bejelentett gigantikus akkumulátorgyárral szemben.

Az üzemet az indiai hátterű Tata Csoport építi 4 milliárd angol fontért (1725 milliárd forintnak megfelelő összeg), és ez lesz vállalat első, Indián kívüli úgynevezett „gigagyára”. Összehasonlításul: Birmingham, a második legnagyobb brit város éves önkormányzati költségvetése 3,2 milliárd font.

A britek azért nem tudják palástolni örömüket, mert a beruházás hatalmas lökést ad a brexit miatt is megroggyant és az elektromos átállással foglalkozó autógyártásnak.

Mint a Daily Mail című lap megjegyezte:

ez a legnagyobb befektetés a brit autóiparba azóta, hogy a Nissan az 1980-as években gyárat épített az észak-angliai Sunderlandben

(amely város az európai piaci kapcsolatok ellenére nagy lelkesedéssel szavazott a brexitre). Egy elektromos autók akkumulátorainak gyártásával foglalkozó brit startup januári összeomlása már felerősítette az aggodalmakat, hogy nem lesz számottevő hazai gyártás. (Az aggodalmak oka: az európai gyártók ezen akkumulátorok előállításában nagy mértékben függnek Kínától, és próbálják csökkenteni ezt a függést).

Rishi Sunak brit miniszterelnök kormánya nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen pénzügyi ösztönzőkkel csábította magához a Tatát – és csábította el Spanyolországtól, amely szintén versenyben volt a projektért. A sajtó szerint

500 millió fontos (216 milliárd forintos) támogatást lengethetett be.

A szerdai bejelentés után két százalékkal emelkedtek a Tata Csoport részvényei.

Tudósítók megjegyzik, hogy Nagy-Britannia lemaradt az akkumulátorgyárak terén más európai versenytársak mögött. Jelenleg csak a Nissannak van egy kisebb ilyen üzeme a szigetországban, miközben épül egy másik.

A Tata beruházása „visszaigazolás arról, hogy milyen erős autóiparunk és milyen szakképzettek a munkásaink” – mondta Sunak egy nyilatkozatban.

A befektetésről érdemes megjegyezni: a Tata a szintén Tata-tulajdonban lévő Jaguar Land Rover (JLR) csoportnak gyárt majd elsősorban akkumulátorokat. (Hasonló dologra azonban a magyar autóiparban is volt példa: a Suzuki érkezésével a gyártónak beszállító más japán cégek is megjelentek az országban).

Akinek mond valamit ez a statisztika: a délnyugat-angliai Somersetbe tervezett gigagyár kapacitása 40 gigawattóra lesz, ami azt jelenti a 2030-ra a brit autóiparnak szükséges akkumulátorok csaknem felét fogja gyártani.

Akkumulátor-ügyben, úgy tűnik nincs harag a nagyobb brit politikai pártok között, amelyek amúgy késhegyre menő vitákat folytatnak.

Jonathan Reynolds, a munkáspárti árnyékkormány üzleti minisztere méltatta a projektet.

„Nagyon üdvözöljük” – jegyezte meg párttársa, Darren Jones, a parlament Üzleti és Kereskedelmi Bizottságának elnöke. Csak annyit kérdőjelezett meg, hogy valóban kell-e félmilliárd font támogatást adni a Tatának. Ágazati illetékesek szerint a válasz: igen, különösen annak fényében, hogy Európában károsnak tartják az Egyesült Államok hazai zöld ágazatait támogató Inflációcsökkentési Törvényt.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×