eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-án. Az országot elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA

Odesszán álltak bosszút a Krími hídért az oroszok

Azt követően, hogy hétfőn felmondta a fekete-tengeri gabonaszállítási alkut, Oroszország óva intett a szállításoktól, mert azok szerinte kockázatosak lehetnek „az általa adott biztonsági garanciák nélkül”. Orosz rakéták közben megrongálták az odesszai kikötőt.

Néhány órával azután, hogy Oroszország kilépett az ukrán gabonát a nemzetközi piacokra juttató gabonaszállítási egyezményből, hat orosz Kalibr cirkálórakéta vette célba be az ukránok egyik fő exportkikötőjét, a fekete-tengeri Odesszában.

Az ukránok azt közölték, hogy légi erejük lelőtte az összeset, de azok darabjai és a robbanások megrongálták a kikötő és a közelben fekvő otthonok egy részét.

Az orosz verzió az volt, hogy egy üzemanyagraktárat és egy tengeri drónokat gyártó üzemet rongáltak meg. Mindez „bosszú volt” a kiemelt fontosságú Krími híd elleni, Ukrajnának tulajdonított támadásért, amiben a hírek szerint tengeri drónokat vetettek be. Moszkva nem sokkal a két halottat követelő akció után lépett ki a gabonaszállítási alkuból.

Odesszán kívül Ukrajna Csernomorszk és Juzsnij kikötőkből is exportál gabonát. Az útvonalak az ukrán gazdáknak és a gabonájuktól függő, fejlődő, főleg afrikai országoknak is létfontosságúak.

Oroszország – amely sérelmezi, hogy saját mezőgazdasági terményeit és műtrágyáját, egy párhuzamos egyezmény dacára – nem tudta szabadon exportálni, most elég félre nem érthető módon figyelmeztette az ukránokat:

kockázatos lehet a fekete-tengeri kikötőkből gabonát szállítaniuk az orosz biztonsági garanciák hiányában.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az alkuból való kilépés azt jelenti, hogy „megszűnnek a hajózási biztonságát garantáló biztosítékok, a tengeri humanitárius korridor és újra feláll az ideiglenesen veszélyes övezet a Fekete-tenger északnyugati részén”.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő kedden úgy fogalmazott: „közel van egy harci övezethez, a megfelelő biztonsági garanciák hiányában bizonyos fajta kockázatok állnak fenn”. Majd azt vetette fel, hogy Törökország garantálhatná a szállítmányok biztonságát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor azt mondta, az oroszok garanciái nélkül is folytatják a gabonaszállítást, ahogy az elmúlt évben is tették. „A globális biztonságért és az ukrán gazdákért harcolunk... megpróbálunk lehetőségeket kidolgozni, hogy be tudjuk tartani az élelmiszer-ellátással kapcsolatos ígéreteinket” – fogalmazott.

Az orosz lépést széles körben elítélték Nyugaton, beleértve a nagy nemezközi szervezeteket. Sőt, még Afrikában is kritikát váltott ki. Moszkva jelezte, hogy visszatérhet a megállapodáshoz, de csak akkor, ha feloldják a saját élelmiszer- és műtrágya exportját sújtó rendelkezéseket. A nyugati válasz minderre az, hogy az oroszok az élelmiszer-szállításokat kihasználva meg akarják gyengíteni az ellenük hozott pénzügyi szankciókat, amik amúgy lehetővé teszik Moszkvának az exportot.

Az al-Dzsazíra hírügynökség megjegyezte, hogy a tavaly kötött alku egy éve során 33 millió tonna gabonát exportáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×