eur:
394.57
usd:
365.6
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Gabona. Forrás: Getty Images/Steve Satushek
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Volodimir Zelenszkij: Oroszország nélkül is folytatni lehet a gabonaszállításokat

Az ukrán elnök az ENSZ és Törökország segítségével akarja folytatni a fekete-tengeri gabona szállításokat.

Volodimior Zelenszkij azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kötött megállapodást Oroszországgal, hanem a gabonaexportról szóló dokumentumot Törökországgal és az ENSZ-szel írta alá. "A fekete-tengeri gabonamegállapodás Oroszország nélkül is működhet, és működnie kell a jövőben is. Már csak gondos végrehajtására, a világtól pedig a terrorista államra (Oroszországra) nehezedő döntő nyomásra van szükség" - fogalmazott.

Zelenszkij közölte, hogy hivatalos levelet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és António Guterres ENSZ-főtitkárnak azzal a javaslattal, hogy háromoldalú formában folytassák a gabonamegállapodás vagy egy annak megfelelő új egyezség alapján a szállításokat. "Ukrajna, az ENSZ és Törökország közösen tudja biztosítani az élelmezési folyosó működését és a hajók ellenőrzését. Ez pedig mindenkinek szükséges a világon" - összegezte az elnök.

Zelenszkij kedden haditanácsot hívott össze, amelyen szintén megvitatták a kikötőbiztonság és a gabonaexport kérdéseit. Zelenszkij a Telegramon közzétett tájékoztatásában közölte, hogy emellett Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka és Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló csapatok parancsnoka jelentést tett a csatatéren kialakult helyzetről, Olekszij Reznikov védelmi miniszter és Oleh Huljak, a logisztikai erők parancsnoka beszámolt a lőszerutánpótlás dinamikájáról.

Közben Moszkvában bejelenteték, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal a rászoruló országok gabonával való ellátásának olyan lehetőségeiről tárgyalt, amelyek "nem függnek Kijev és a nyugati országok akadályozó tevékenységétől".

"A fekete-tengeri kezdeményezés alternatívájaként a miniszterek a leginkább rászoruló országoknak szánt olyan gabonaszállítási lehetőségeket vitattak meg, amelyek nem függnek Kijev és nyugati irányítóinak aknamunkájától" - ismertette a telefonbeszélgetés tartalmát az orosz külügyminisztérium.

"Lavrov megerősítette, hogy a gabonamegállapodás végrehajtását július 18-tól felfüggesztették, mert az Oroszország-ENSZ megállapodás orosz félre vonatkozó részét nem teljesítették, különös tekintettel az orosz banki átutalások, valamint a biztosítások és a szállítmányozási logisztika blokkolására, az ország külföldi vagyonának zárolására, illetve arra, hogy akadályozták mezőgazdasági termékeinek és műtrágyáinak eljutását a globális piacokra" Az orosz külügy szerint a megállapodás "gyakorlatilag elvesztette humanitárius jellegét", mivel azt "Kijev nyíltan kereskedelmi célokra használta fel".

A gyakorlatban ez a Fekete-tenger észak-nyugati hajózási útvonalain a biztonsági garanciák megvonását, a tengeri humanitárius folyosó és az isztambuli közös koordinációs központ megszüntetését jelenti - ismertette a minisztérium, amely szerint a beszélgetést a török fél kezdeményezte.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×