eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A brit jegybank, a Bank of England épülete (b) Londonban 2023. február 2-án, a pénzintézet 2023. februári jelentésének közzététele napján. Andrew Bailey, a bank kormányzója bejelentette, hogy a jegybank 50 bázisponttal 4 százalékra emelte alapkamatát. A szakember azt is jelezte, hogy az eddig vártnál rövidebb és sokkal sekélyebb recesszióra számít a brit gazdaságban. Bailey szerint a 2022. novemberi pénzügypolitikai jelentés óta fordulat történt a brit inflációs folyamatban, elsősorban a nagybani beszerzésű azonnali földgázárak felére csökkenése miatt, ezért a szigetországban az infláció mérséklődését vetítette előre 2023 második felére.MTI/EPA/Neil Hall
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Milliók fájdalma: már megint kamatot emelt a Bank of England, és nincs még vége

A brit adósok millióinak csapást jelent, hogy a makacs inflációs adatok miatt a Bank of England hozzányúlt a bunkósbothoz, és jelentős kamatlábemelést hajtott végre. A lakáshitelesek ebben a helyzetben kétségbeesett lépésekre kényszerülnek, például évtizedekre elnyújtják a hitelt.

A Bank of England "tompa tárgyhoz" nyúlt, hogy lejjebb pofozza a makacsul mozdulatlan inflációt: egyes várakozásokkal szemben nem negyed, hanem fél százalékponttal 5 százalékra emelte az alapkamatot. Az utóbbi időszakban ez volt a 13. emelés a sorban. Az emelést az után határozta el a bank, hogy az elmúlt hónapban ugyanúgy 8,7 százalékos maradt az infláció, mint előtte. Ráadásul mindez úgy történt, hogy a szupermarketek árversenybe kezdtek, és több termék árát leszállították.

A britek számára tehát tovább drágul a hitel. Mindez egy olyan országban történik, ahol az ingatlantulajdonlás majdhogynem az emberek DNS-ébe ivódott. Akinek megvolt a pénze a drága beugróra, történelmi módon alacsony kamatozással vásárolhatott lakást hosszú éveken át, akár évi két százalék alatti kamatra. A csütörtöki emeléssel viszont

az alapkamat már 5 százalék fölött jár, amire már 15 éve nem volt példa, és ami a jelzálogok esetében már 6 százalék fölötti kamatokat jelent.

A brit ingatlantulajdonosok egy része még élvezi a 2-5 éves lejáratú kedvezményes kamatidőszakot, de az a több mint egymillió ember, akinek már lejárt, vagy most jár le, havi több száz vagy akár ezer fontos költség-megugrással szembesül. A folyamatos kamatlábemelések pedig így szinte elviselhetetlenné teszik a helyzetet.

A pénzpiacok szerint idén még négyszer jöhet negyed százalékos emelés, és 6 százalékon tetőzhet az alapkamat. A folyamat visszahat a gazdaságra is, csökken a fogyasztás, mert az embereknek kevesebb elkölteni való pénzük maradt.

Rishi Sunak kormányfő emberei még a héten is azt mondták, az év végére az infláció megfelezését ígérő program "sínen van". A kormánytól független Bank of England is úgy véli, "jelentős mértékben" esik majd néhány hónapon belül a pénzromlás mértéke az energiaárak és az élelmiszer-ellátási láncok változásai miatt.

Rishi Sunak számára az inflációfelezés az első számú prioritás, de az átlag brit mégis azzal szembesül, hogy jó ideig többet kell fizetnie a lakásáért. Mindez még a bérlőkre is vonatkozik, hiszen a főbérlők egy része is jelzálogot fizet és ezért kénytelen emelni a lakbért. Azok, akik megtakarítanak és gyűjtenek, csalódottan látják, hogy a bankok a betétesek esetében nem emelik olyan lelkesedéssel a kamatokat, mint a hiteleknél.

Az infláció heves politikai vitákat is kivált: a szakszervezetek szerint a kormány és a Bank of England "veszélyes módon, kéz a kézben" recesszióba taszítja az országot, amivel az emberek elveszítik a munkájukat és az otthonukat. Egy volt központi banki elemző azonban a számok kegyetlen nyelvére lefordítva az infláció elleni harcot azt mondta: recessziót és 6-6,5 százalékos munkanélküliséget kell generálni, hogy elérjék a 2 százalékos inflációs célt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×