eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az amerikai tengeri erők Twitter-csatornáján 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek begyűjtik az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én.
Nyitókép: Twitter/U.S. Fleet Forces

Pentagon: a lelőtt kémballon egy nagyobb megfigyelési program része volt

A Pentagon szerint 5 kontinens felett láttak már kínai kémléggömböket. Emlékezetes módon a múlt héten Joe Biden amerikai elnök parancsba adta, hogy lőjék le az országa felett repülő ballont. Kína, amely szerint „polgári célokat szolgáló, eltévedt” eszközről volt szó, ezt hevesen bírálta.

A hétvégén Dél-Karolina partjainál lőtte le az amerikai légierő az állítólagos kínai kémléggömböt, miközben hírek érkeztek arról, hogy Dél-Amerika felett is feltűnt egy „lufi”. Miután az amerikai haditengerészet kihalászta a vízből, képeket mutatott be róla. Ezek szerint az átmérője nagyobb, mint egy olimpiai úszómedencéé és körülbelül 60 méter. Tömege pedig körülbelül 450 kilogramm.

A Pentagon szerint a lelőtt „kémlufi” egy nagyobb megfigyelési program része volt, amely több kontinensen, már néhány éve folyt.

„Tudjuk, hogy eddig már 4 ballon haladt át amerikai terület felett”

– mondta szerdán a védelmi minisztérium sajtófőnöke, Patrick Ryder dandártábornok. „Tudjuk, hogy stratégiai létesítményeket figyeltek... és az eset elemzése nyomán most már azt is tudjuk mondani, hogy legalább öt kontinens felett működtek kínai léggömbök” - mondta.

A Pentagon szerint a legutóbbi léggömb négy katonai létesítmény felett haladt át Montana, Wyoming, Nebraska és Missouri államokban. Korábbi lufik Hawaii, Texas és Florida egyes részei felett jelentek meg – még Donald Trump kormányzása idején.

És az amerikai minisztérium kerek-perec elutasította a kínai állítást, hogy az eszköz polgári célokat szolgált volna. Egy vezető illetékes szerint a két legutóbbi léggömbön olyan megfigyelő berendezések voltak, amelyeket

„általában nem hoznak összefüggésbe meteorológiai tevékenységgel vagy polgári kutatással”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint a kínai „léggömbprogram” feladata „hozzáadni” a már most létező megfigyelési képességekhez. Azt is közölte, hogy kínai kollégája nem fogadta a hívását.

A most berepült léggömb miatt az amerikaiak fokozott védelmet biztosítottak nukleáris csapásmérő erőiknek. „Világos, hogy az összes stratégiai eszközünk esetében elfedtük őket, korlátoztuk a mozgást és a kommunikációt, hogy feleslegesen ne legyenek láthatók a képességeink” – tette hozzá Austin.

Szakértők megjegyzik:

a léggömbökkel könnyebb a manőverezés és tovább maradhatnak egy pont felett, mint a kémműholdak.

A „lufi-gate” megtorpedózta Antony Blinken tervezett pekingi útját, amelytől az amerikai-kínai kapcsolatok javulását várták. Washington nem volt elnéző és hétfőn körülbelül 40 szövetséges ország nagykövetsége, 150 dolgozójának tartott eligazítást.

Ezen kiderült, hogy egy léggömb 2019-ben megkerülte a Földet – ekkor repült át Hawai és Florida felett, majd láttak léggömböket Japán, India, Vietnám, Tajvan és a Fülöp-szigetek felett is. Joe Biden elnök ennek ellenére nemmel válaszolt a kérdésre, hogy romlottak-e az amerikai-kínai kapcsolatok.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×