eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kerékpáros egy falfestmény előtt az utcai művészek által kedvelt, máskor turistákkal teli kelet-londoni Brick Lane-en 2020. április 19-én, koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Jöhet a brit "jelzőlámpaterv" a karantén feloldására?

A brit média szerint a kormány egy titkos „jelzőlámpa-tervet” dolgozott ki a karantén fokozatos feloldásáról. Egy vezető miniszter azonban tagadta a terv létét.

A miniszter tagad, de a brit újságok közül több is arról cikkezik, hogy a szigetországban is a fokozatos nyitásra készülnek, annak ellenére, hogy más országokkal szemben nagyon magas a Covid-19 betegség halálozási rátája.

A nyitásról szóló „jelzőlámpa-tervnek” nevezett elképzelést a Buzzfeed híroldalnak szivárogtatták ki.

A Boris Johnson miniszterelnök lábadozása idején megkérdezett Michael Gove kabinetminiszter úgy kente el a választ, hogy

„pontatlan azt mondani, hogy május 11-én nyithatnak az iskolák" és hogy „rossz lenne túl gyorsan haladni”.

Gove ugyanakkor ismert arról, hogy igazi politikusként tud "se nem tagadni, se nem elismerni".

Arra a kérdésre például, hogy a válság kezdetén Johnson valóban távol maradt-e 5 rendkívüli kormánytanácskozásról, azt válaszolta, hogy "ez abszurd".

Ami fékezheti a nyitást, az az, hogy a brit kórházi betegek 13%-a hal meg az új típusú koronavírus betegségben.

Vasárnap már meghaladta a 16 ezret a szám, és ha hozzáadjuk az idősotthonokban a járványban elhunytak számát - amit becslések szerint elérheti akár a hatezret is – akkor még aggasztóbb az adat. A kormány közölte: további 30 ezer helyet hoz létre halottasházakban, elővigyázatosságból.

Ami viszont sürgetővé teszi a nyitást, az az, hogy jelentések szerint a brit gazdaság naponta 2,5 milliárd fontot veszít a karantén miatt.

Fokozatos nyitás: kisboltok és iskolák, az idősebbeknek továbbra is karantén

A brit lapok szerint a „jelzőlámpa-terv” három fázisra bontaná a karantén feloldását.

  • A piros szakasz május 11-én kezdődhetne – ezt cáfolta most látszólag a vezető kormánytag. Ekkor nyitnának ki a nem létfontosságú üzlet kategóriába eső kis boltok, raktárak, fordrászatok és bölcsődék. A brit lakosokat még mindig arra kérnék, hogy ne utazzanak. A 70 évesnél idősebbek pedig akár egy évig a piros szakaszban ragadhatnak, ha nem dolgoznak ki vakcinát a Covid-19-re.
  • A részleges feloldás kiterjesztését jelentő sárga fázis egyes lapok szerint május 25-én, mások szerint júniusban indulhatna. Ebben a szakaszban újra megnyithatnák üzleti helyiségeiket a maximum 50 főt alkalmazó kisebb cégek. Feloldanák a társadalmi távolságtartásról szóló intézkedéseket, de maszkot kellene viselni mindenkinek a tömegközlekedésen. Az éttermekben nem ülhetnének egymáshoz közel az emberek. Ebben a periódusban jeleznék a brit dolgozók nagy részének, hogy visszatérhetnek munkahelyükre.
  • A július közepére vagy a nyár végére tervezett zöld fázisban tovább lazítanák a szigorításokat. Lehetne már sok meghívottal esküvőket és temetéseket tartani. Újra nyitnának a színházak és mozik, visszatérhetnének a sportesemények. Lehetne ismét konditerembe járni, de csak szigorú feltételek mellett. Szinte mindent le kéne törölni antibakteriális szerrel, amihez az ember hozzáérhet. Maradna a maszkviselet a tömegközlekedésben.

A Sunday Times című lap azzal árnyalta a hírt, hogy megjegyezte: a Johnson-kormány dönti el, hogy mikortól kezdni megvalósítani a tervet.

Mindeközben a frontvonalon súlyos a helyzet

A Brit Nővérek Szövetsége levélben kért állásfoglalást a személyes védőeszközök akut hiánya miatti helyzetben arra, hogy lehet-e mosni és többször felhasználni a köpenyeket és más eszközöket. Hírek jelentek meg arról, hogy ismeretlen okokból elakadt egy Törökországból érkező, 84 tonnás szállítmány.

Több feszültségre számítanak a lazítás után a rendőrök

A Brit Rendőrkapitányok Szövetségének vezetője, Paul Griffiths pedig arra figyelmeztet: „kiszámíthatatlanabb és feszültebb” lesz a társadalom a karantén feloldása után.

Ehhez a megugró munkanélküliség a mentális egészségügyi helyzet és az érzés járulhat hozzá, hogy a bezártság után az emberek „ki akarják ereszteni a gőzt” és a pubokba és éttermekbe özönlő látogatók miatt megnő az erőszakos incidensek száma.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×