eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Donald Trump amerikai elnök beszél a 46. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2019. március 2-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Kényelmetlen helyzetben a republikánusok Trump újabb botránya miatt

Ha nem tetszik az országunk, el lehet menni – ezt üzente Donald Trump négy színes bőrű kongresszusi képviselőnek. Az elnök már korábban azt mondta nekik, hogy inkább „azokat a bűnfertőzte helyeket tegyék rendbe, ahonnan jöttek”. Csakhogy a négy nőből három Amerikában született.

Dagad az újabb botrány Donald Trump bombasztikus beszólásai miatt. Az elnök – elemzők szerint - a rivális demokratákat akarta megosztani, amikor megjegyzést tett a Twitteren a párt radikális balszárnyának négy képviselőjére.

A kérdéses négy politikus mind színes bőrű és nő három amerikai születésű. Trump ugyan nem nevezte meg őket, de az amerikai közvélemény számára világos volt, hogy a csak „osztagként” ismert négyfős csoportra utalt. Trump később egy nyilvános felszólalás során is folytatta, arra utalva, hogy amit ő mondott, az nem volt rasszizmus, és lehet, hogy a képviselők valakinek hiányozni fognak, de sok embernek nem.

Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar és Rashida Tlaib hétfő este közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt mondták:

„nem ugranak rá a csalira”.

„Mindez csak elterelő hadművelet, hogy ne beszéljünk a kormányzatát teljesen átszövő káoszról és korrupcióról” – mondták, és ketten – a hatalmon lévő elnök elleni legsúlyosabb lépést - vádeljárást sürgettek Trump ellen.

A képviselőnők szerint az egészségügyről, a fegyveres erőszakról és a mexikói határon fogvatartott migránsokról kell beszélni. Úgy fogalmaztak, hogy „tömeges deportálások történnek és a határokon megsértik az emberi jogokat”. Az osztag tagjai újra rasszimussal vádolták meg Trumpot.

A botrány előzménye, hogy pénteken résztvettek egy kongresszusi meghallgatáson, ahol azt mondták: a mexikói határon embertelen körülmények között tartják fogva a migránsokat – akik főkép Közép-Amerikából érkezve próbálják meg illegálisan átlépni az amerikai határt. Trump erre azt írta a Twitteren, hogy „remek visszajelzések érkeztek” a vizsgálati fogolyzónákról, majd keményebben is bírálni kezdte a csoportot.

Amikor hétfőn a nyilvánosság elé álltak, ismét üzent a Twitteren:

„Ha nem boldogok itt, távozhatnak. Ez egyedül az Önök választása. Ez itt Amerika szeretetéről szól”

Az elnök valószínűleg nem örül neki, hogy hirtelen a demokrata elnökjelöltek mögé került a népszerűségi listákon, ahol Joe Biden, Bernie Sanders és Elizabeth Warren is megelőzi.

Hétfőn Trump folytatta és azzal vádolta meg a nőket, hogy „gyűlölik az országunkat”. „Elmehetnek. Van, akinek hiányozni fognak, de sok embernek nem” – mondta, miközben többször is azzal próbálta leállítani a bekiabáló riportereket, hogy „csend, csend”.

Trumpra össztűz zúdult a rasszistának titulált megjegyzések miatt és a kórusba kénytelenek voltak beállni tengerentúli, konzervatív érzelmű támogatói.

Nagy-Britanniában például Theresa May miniszterelnök – akit amúgy az utóbbi időben sértegetett – elítélte, míg várható utódja, Boris Johnson – akit nem sértegetett – sokáig kivárt, de végül ő is kénytelen volt azt mondani, hogy

„elfogadhatatlan” a megjegyzés.

A May utódlásáért folytatott versenybeli riválisa, Jeremy Hunt külügyminiszter azt mondta, „felháborítaná” ha anyai ágon kínai gyerekeinek valaki olyat mondana, mint amit Trump a négy képviselőnek.

„Az általa használt nyelvezet teljességgel elfogadhatatlan” – idézte May véleményét a szóvivője.

Közben az Egyesült Államokban Nancy Pelosi, a Kongresszus demokrata elnöke „az országunkat megosztó, idegengyűlölő megjegyzésnek” nevezte Trump posztjait. Az érintett négy képviselő pedig azzal vádolta meg, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetői előtt akart tetszelegni.

A demokraták hivatalosan is el akarják ítélni az elnököt, és erről szavazást akarnak rendezni.

A lépés kényelmetlen helyzetbe hozza a republikánusokat. Vagy vezetőjük ellen kell szavazniuk – miközben Trumpot egy masszív szavazói tábor támogatja – vagy védelmükbe kell venniük sokuk számára kínos és elfogadhatatlan megjegyzéseit.

„Republikánus kollégáinknak csatlakozniuk kell hozzánk és el kell ítélniük az elnök idegengyűlölő megjegyzéseit” – mondta Pelosi.

Bár több republikánus képviselő ezt meg is tette, a pártvezetés védelmébe vette Trump elnököt. Will Hurd, az egyetlen színesbőrű republikánus képviselő ritka kivétel volt: „a tweetek rasszisták és idegengyűlölők és pontatlanok is” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×